Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är bedrövligt"

Politikerna har ställt byskolor mot varandra, och läggs inte alla ner går det att fokusera på skolor som räddas.

Den tolkningen av skolbeslutet i Östersund gör Michael Ellebrink, Ope skolas vänner.

– Det är ett tjyv- och rackarspel.

Annons

Michael Ellebrink, ordförande för Ope skolas vänner, är upprörd över både själva nedläggningsbeslutet och hur ärendet har hanterats av kommunen.

– Det är bedrövligt. Förut har det varit stadsskolor som ställts mot Ope. Nu plockade de fram Bringåsen och Ångsta, och då gick det att lägga ned i Ope. Och så kan Centern säga att de räddade i alla fall två skolor, säger Michael Ellebrink.

Tjänstemännens utredning har lyft fram just Ope, Bringåsen och Ångsta skolor för att här krävs stora investeringar. Alldeles för stora summor och ombyggnationer har föräldragrupperna i Ope och Bringåsen tyckt.

Det besked de fått är att ombyggnationerna skulle följa barn- och utbildningsförvaltningens checklista som används när skolor och förskolor ska byggas om eller nybyggen.

Den listan gäller inte längre beslutade nämnden på onsdagen, vilket får Michael Ellebrink att se rött.

– När Ope skola läggs ner försvinner, då tas checklistan med kommunens byggkrav på nya skolor bort. Det är märkligt, säger Michael Ellebrink.

När checklistan inte längre gäller behöver ombyggnaden i förskolan och skolan i Bringåsen inte heller följa den.

Nämnden beslutade att det är kraven i för en god skol- och förskolemiljö som vägleda när förvaltningen beställer jobb som rör om- eller nybyggnad.

Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet kallar Michael Ellebrink för politisk kohandel.

– Centern ska ju värna landsbygden. Men nu lägger de ner en byskola.