Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags för politikerna att tänka om för länets del

Annons

Politikerna i kommunerna i länet fortsätter spika på kistan som länet ska ligga i. Fler byskolor ska läggas ner för att spara pengar.

Resultatet blir fortfarande att ju fler byar som dör desto färre invånare blir vi i länet, eftersom många av Jämtlands invånare faktiskt bor i små byar.

Jämtland får endast fyra mandat i riksdagen nästa gång vilket medför att vi får (ännu) mindre att säga till om och befolkningen fortsätter då sannolikt att minska, en ond spiral ... Jämtland klarar sig inte om bara Östersund med några samhällen inom en tvåmilsradie ska få existera och vem har mandat till sådana beslut? Fortfarande produceras mat på landsbygden hur än urbaniserat moderna vi är och vill verka i detta land.

Dessutom finns det en enorm entreprenörsanda, mycket idéer och vilja att utveckla ute i byarna. Inte minst byalag skulle kunna bli utmärkta hjälpmedel för kommunerna. Men då får man inte strypa dem.

Kommunerna kan inte klaga på att makten och resurserna centraliseras om man gör likadant själv inom de egna kommunerna. Det finns snart inget mer att ta av de som har förlorat det mesta. Urangruvorna närmar sig …

Vi har facit i hand nu, i cirka 40 år har vi centraliserat men blivit allt färre. Dags att tänka om för länets del?

Många vill faktiskt flytta hit, även till små byar, men i riksmedierna matas vi av motsatsen. Vi behöver politiker som kan se helhetsbilden av vad länet behöver för att utvecklas och öka befolkningsmängden. 

Mer läsning

Annons