Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är de svagaste som bor här"

Hyresgästen Erik Eriksson är arg och orolig. Hans värd, kommunägda Östersundshem, ska börja förhandla om bruksvärdet på hans lägenhet – vilket förmodligen kommer att leda till en höjning av hyran.

Erik Eriksson har bott fyra år i lägenheten på Fröjavägen på Frösön. I början av oktober fick han och hans grannar en skrivelse i brevlådan, från Östersundshems vd Bengt Rådman.

– Det stod att de ville ta upp en förhandling med Hyresgästföreningen om bruksvärdet på lägenheterna, efter att de hade haft ett möte med Fastighetsägarna, säger Erik.

Vet du vad bruksvärde är?

– Nej, och det är det nog ingen av oss hyresgäster som vet, säger Erik.

Han har svårt att förstå varför just fastigheterna där han bor har blivit utvalda och riktar sig direkt till Bengt Rådman.

– Varför ger han sig på just de här fastigheterna? Vi som bor här har ju sökt oss hit för att det var relativt låga hyror. Det är ju de svagaste i samhället som bor här, som pensionärer och unga, som inte har så mycket pengar, säger Erik, som själv är pensionär och tidigare bland annat arbetat som vårdare.

Han betalar drygt 3 700 kronor i månaden för sin tvåa på 61 kvadrat. Huset på Fröjavägen är från 1950-talet och bör vara avbetalat för länge sedan, tycker han.

– Det är en mjölkko, pengarna går till annat.

Erik tycker att underhållet på fastigheterna brister, som exempel nämner han de tunna lägenhetsdörrarna som är i original, vilket även gäller för fönstren.

Men han trivs i lägenheten med 50-talsstandard och vill inte ha någon större renovering, som därmed driver upp hyran.

– Jag godtar det här, men med tanke på att de skulle kunna göra åtminstone någonting. Nya lägenhetsdörrar, det tar de ju in på hyror, säger Erik.

Ett argument för bruksvärdet har varit att allmännyttan numera enligt lag ska skötas med "affärsmässiga principer". Men Erik tycker inte att allmännyttan ska skötas som ett privat fastighetsbolag.

– Det är ju egentligen våra bostäder. Allmännyttan ska väl vara till för oss kommuninvånare.

Men menar du att underhåll ska göras utan att hyrorna höjs?

– Det är ju normalt underhåll. Tänk på att pengarna har kommit in sedan 1952.

Han vet inte vad som kommer att hända framöver.

– Det blir väl förhandling och sedan får man väl ta skeden i vacker hand, säger Erik.

Flera andra boende är upprörda och en av dem har gjort en skrivelse med motargument, som skickats ut till grannarna och som lämnats in till Hyresgästföreningen inför förhandlingen.

Där står även funderingen om att sälja husen, och att de boende skulle kunna gå ihop och göra bostadsrätter.