Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det är djupt omoraliskt att göra vinst på människor i beroendeställning

Vinsterna ska bort från välfärden. Liksom den fria etableringsrätten. Det anser Monalisa Norrman (V).

Annons

– Det är djupt omoraliskt att göra vinst på människor som befinner sig i en beroendeställning. Som patient är man i underläge, man är inte kund i vård och skola på samma sätt som när man köper en liter mjölk, säger hon.

Vänsterpartiet vill att vinstdrivande företag i välfärden görs om till personaldrivna kooperativ eller stiftelser, utan vinstsyfte. Nya Närvården, som har mottagningar i Hoting, Strömsund och Hammerdal, är ett lokalt ägt aktiebolag och företaget har redovisat överskott sedan starten för några år sedan.

– De får välja sin form. Det de inte får göra är att ta ut vinst, den ska återinvesteras i verksamheten, säger Monalisa Norrman.

Hon påpekar att hon inte riktar någon kritik mot Nya Närvårdens verksamhet, resonemanget handlar om principer.

– Även om vi inte har så mycket vinster som går ut ur hälso- och sjukvårdssystemet här i länet så är det viktigt, vi vill inte ha det här systemet över huvud taget.

I primärvården är Lagen om valfrihetssystem, LOV, tvingande och innebär att alternativa utförare får etablera sig på valfri plats när ansökan godkänts av hälsovalskansliet. Regelverket som landstingsfullmäktige fastställt heter Hälsoval Jämtlands län och det har inte lockat några privata vårdgivare, förutom Nya Närvården och de befolkningsägda mottagningarna i Härjedalen och Offerdal. Det är bra, anser Monalisa Norrman.

– Man ska inte kunna plocka russinen ur kakan och vår avsikt är att bygga upp det här så att vi håller lycksökare borta, vi vill inte ha hit några som mjölkar systemet. Det är fullständigt orimligt att vi med skattepengar ska betala den vinst som företagen genererar.

Vänsterpartiet anser att systemet med fritt vårdval och fri etableringsrätt leder till att det är vinstjakten och inte vårdbehoven som styr etableringarna. Demokratisering av vården borde stå i centrum i stället för privatisering, enligt Vänsterpartiet, och Monalisa Norrman vill se en annan styrning av hur primärvårdens resurser fördelas.

– Det är politiker som ska ta ställning till om en hälsocentral är till nytta och vad den tillför.

Hon anser att ett ökat politikerinflytande skulle innebära större möjligheter att styra efter behov och till exempel ge ökade resurser till enskilda hälsocentraler som behöver det. Till exempel i glesbygd.