Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är en dröm att få visa sina bilder så här stort”

I dag startar en ny fotoutställning på Östersunds nyaste konstgalleri, Urbn Arts.

Av de fyra utställarna är två ifrån södra Sverige och två länsbor. Från länet är det östersundarna Björn Gidlund och Kjell-Gunnar Jonsson som ställer ut sina foton och gemensamt för alla bilderna är att de är svartvita och en aning ”rough”, enligt galleristen Henrik Ljusberg, alltså något hårda eller grova på svenska.

– Alla bilderna är generellt ”rough”. Jag tycker det är en bra blandning på de fyra personernas foton och de speglar sina städer så bra, säger han.

Kjell-Gunnar Jonsson är glad att få hänga sina foton på Urbn Arts. Han har alltid tagit mycket kort och använder fotandet en hel del i sitt jobb som lärare på särskolan på Palmcrantz.

Han berättar att hans elever har tecken för olika människor.

– När de gör tecknet som symboliserar mig gör de så här, säger Kjell-Gunnar och håller upp en kamera på låtsas framför ansiktet och knäpper av. Han är mannen med kameran för dem.

– Det är en dröm att få visa sina bilder såhär stort, man ger plats och dignitet åt bilden, säger han, och visar upp stora svartvita foton från olika platser i Östersund.

Ett foto från Stortorget väcker uppmärksamhet. Det är disigt, blött väder och ganska ödsligt. Några enstaka människor syns på bilden och får det tomma torget att se om möjligt ännu tommare ut.

– Mina foton visar en speciell stämning och känsla. Den här stämningen tilltalar mig, människorna spretar och går åt olika håll. Men vad bilden innebär får betraktaren själv tänka ut, säger Kjell-Gunnar.

Han beskriver det egna fotandet som att han ”skjuter från höften”. När tillfället kommer fotar han och då kan det bli med den kamera han har med sig för tillfället. I värsta fall mobilkameran.

– Jag tycker inte om att ställa upp och rigga för en bild, jag vill fånga ett ögonblick, säger han.

I dag pågår utställningen på Urbn Arts klockan 12–18 och förutom att fotograferna från länet finns på plats blir det musik av Erika Andersson och försäljning av paninis.

Utställningen pågår i en månad.