Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en icke gränssatt slyngel"

Det är dags för slutpläderingar i det omtalade bedrägerimålet där en 37-årig man och hans mor åtalas för att ha lurat privatpersoner på miljontals kronor. Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff.

Under flera års tid ska den 37-årige mannen från Östjämtland tillsammans med sin mamma ha lurat privatpersoner på stora summor pengar. I dag hölls slutpläderingarna i Östersunds tingsrätt. Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff och målsägarbiträdena trycker på kränkningsersättning för de 44 målsägandena. Pengarna ska bland annat ha gått till spelande, långa hotellvistelser och sexköp.

Åklagarsidan menar att mannen ska ha förmått sin mamma att övertyga vänner och bekanta att låna ut stora summor pengar. De hävdar att mamman stått för de känslomässiga argumenten och att 37-åringen är manipulativ och hotat med att ta livet av sig för att få mamman att göra som han vill.

Försvaret menar dock att det inte kan handla om bedrägeri, efter som vilseledandet inte är tillräckligt bärande. Möjligen skulle det kunna handla om ocker eller ofredande, brott som i så fall skulle vara preskriberade. Det menar mannens advokat Jan-Åke Nyström, Han tycker också att förhören med målsäganden innehöll många ledande frågor från åklagarsidan.

På en punkt är försvaret och åklagarsidan överens och det gäller att varje enskild transaktion ska betraktas som enskilda brott. Åklagarsidan använder det som ett argument för att stärka att det handlar om grova brott. Försvaret påminner å andra sidan om att det i så fall borde finnas bevis bortom allt rimligt tvivel för varje enskilt brott.

– Man kan inte klumpa ihop brott och bygga en förundersökning på stickprovsmetodik, säger advokat Jan-Åke Nyström.

Relationen mellan mor och son diskuterades mycket och åklagarsidan nämnde flera gånger att det handlade om en mamma som inte förmådde klippa navelsträngen. Målsägarbiträdet Ulf Holst liknar 37-åringen vid en glupsk gökunge som låter mamman slita ihjäl sig och försumma allt annat.

– Det är en icke gränssatt unge som blivit icke gränssatt slyngel, säger han i sin slutplädering.

Gällande mammans roll diskuterades också hennes uppsåt. Enligt åklagaren skulle kunna vara antingen av insikt eller av likgiltighet inför riskerna. Mammans försvare hävdar dock att mamman inte hade någon anledning att tvivla på att hennes son talade sanning.

Åklagaren yrkar på 6 års fängelse för mannen och mellan 3 och 4 års fängelse för den 77-åriga mamman. Utöver det yrkades kränkningsersättning för målsägandena, som vanligtvis inte utdelas i bedrägerifall. Målsägarbiträdandena hävdar att de målsägande mår så pass dåligt att de har rätt till det. Åklagare Eva Lena Rimér jämför deras psykiska tillstånd som det efter ett sexuellt ofredande. Dessutom kommer skadestånden troligen inte kunna betalas ut.

– Skadestånden inte ens värda pappret de står på, säger målsägarbiträdande Ulf Holst.

Läs mer om fallet:

Mor och son häktade för grovt bedrägeri

Häktad åldring släpps i bedrägerihärva

Bedrägerimål mot äldre kvinna och hennes son växer

Satte sprätt på 9,8 miljoner