Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det är en tillfällig lösning

– Det är bra att det finns engagemang och det är bra att människor reagerar. Det visar att det här är viktiga frågor för föräldrarna

Det säger Björn Sandal (S), som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Han betonar att beslutet om större barngrupper i förskolan är en tillfällig åtgärd för att kunna tillgodose behoven under våren. Det finns en kö och planeringsarbetet har försvårats sedan 50 platser i den fristående förskolan i centrala stan inte verkar tas i anspråk på det sätt som kommunen tidigare fått signaler om.

– Om man säger att man ska starta 50 platser så beaktar vi det och om det inte blir av så påverkar det vår verksamhet, säger Björn Sandal.

Han påminner om att kommunen genomförde en liknande åtgärd för några år sedan. Dessutom har en extra avdelning öppnats på Mosippans förskola.

– På vissa avdelningar har vi 17 barn och på några har vi tolv. Men på några ställen har vi 18 barn och där söktrycket är högt kan det bli så att vi placerar ett barn till.

Inför beslutet gjorde barn- och utbildningsförvaltningen en risk- och konsekvensanalys där det står att det finns en allvarlig risk för oro och stress av förändringarna. Det ska tas på allvar och det måste hanteras på ett bra sätt, anser Björn Sandal.

– Vi måste på ett bättre sätt beskriva det här så att det blir en förståelse för att det är en tillfällig lösning. När vi närmar oss sommaren så lättar trycket.

Vid mötet 21 augusti tog barn- och utbildningsnämnden beslutet om att öka barngrupperna.Nämnden klövs i två läger när majoriteten (S, C och MP) drev igenom förstoringen av barngrupperna.

M, FP och V satte sig emot större barngrupper och ville i stället öppna fler avdelningar som stängts, bland annat Kärven och Kronan i Torvalla.