Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är en viktig studie”

På onsdagen gjorde barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) studiebesök på de båda äldreboendena i Torvalla där det görs en forskningsstudie.
Larsson följer studien med stort intresse.

Snart är det val och ministerbesöken i länet duggar tätt.

I tisdags var landsbygdsminister Eskil Erlandsson på äldreboendet Häradsgården i Lit, och på onsdagen besökte barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) två andra äldreboenden, de relativt nybyggda boendena på Skogsbruksvägen i Torvalla.

ÖP har tidigare berättat om de identiska boendena, där det ena drivs av Östersunds kommun och det andra av privata Vardaga. Där bedrivs en forskningsstudie som ska jämföra offentlig och privat omsorg. Studien görs av företaget Nordic Health Group, och är knuten till Karolinska Institutet.

Maria Larsson har tidigare träffat forskarna, pratat med dem och tagit del av den första delrapporten.

Hon berättar om hur hon fick reda på boendena och studien.

– Jag tror jag läste om det i någon tidning. Jag tycker det är bra att kommunen tog tillfället i akt att göra en forskningsstudie. Det kan vara viktigt både nationellt och internationellt. Det är väldigt bra att det kommer till stånd, säger hon.

Varför är det viktigt?

– Därför att man jämför kvalitet, god kvalitet, och vad som är viktigt. Hittills har forskarna sagt att de inte sett några kvalitativa skillnader mellan boendena.

– En skillnad är att Vardagas boende är upphandlat och kostar skattebetalarna mindre. Kan man producera samma kvalitet till en mindre kostnad? Och vad är då nycklarna till att få en god kvalitet, utan att behöva höja kommunalskatten?

När du besöker äldreboenden i landet, vad är den vanligaste frågan du får av de äldre?

– Något som är ofta förekommande är att de tar mig i armen och säger: ”Du, jag måste bara berätta att det här är ett fantastiskt ställe att bo på.” Jag möter också mycket personal som är stolta över arbetet de gör.

– Det är synd att det är mycket roligare att uppmärksamma det som brister än det som fungerar väl. Men jag menar självklart också att allt som brister ska upp i ljuset och uppmärksammas, både när det gäller kommunal och privat omsorg.

Studien på boendena i Torvalla går totalt igenom tre stycken mätperioder, och slutrapporten väntas komma under våren 2015.

Läs mer:

Vardaga har mindre ersättning

Forskningsstudien startade i höstas

ÖPTV: De lever i ett forskningsprojekt

Nu drar studien av Torvallas äldreboenden i gång

Studie ska jämföra äldreboenden i Torvalla

Caremas nybyggda äldreboende öppnat

Kerstin lockades av nya äldreboendet

Carema struntar i vinsten för att vinna upphandling