Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ingen idé att vänta på ny teknik

/

Annons

Jag erkänner att jag har lättare att svälja kameler. Jag kryper under skrivbordet och drar ur kontakten till datorn. Jag slår direkt ned på den som inte släcker efter sig och jag har kommit på ett finurligt sätt att fjärrstyra varmvattnet så att det blir iskallt när tonåringen står längre än tre minuter i duschen.

Samtidigt är det väldigt svårt att komma till skott med byte av uppvärmningssystem.

Något säger mig att jag det finns fler som har svårt att vara konsekventa. Skulle de flesta av oss spotta ut kamelerna skulle inte vårt boende stå för en så stor del av utsläppen av växthusgaser och därmed påverkan på klimatet som det gör.

hänger ihop ska vi berätta om den här veckan. För nu är Klimatserien tillbaka. Ännu en gång ska ÖP med hjälp av de fem bantarna i Klimatpanelen ta sig an uppdraget att minska utsläppen av växthusgaser.

Och den här gången handlar det alltså om Bostaden.

Varje gång Klimatpanelen tar sig an en utmaning är det en fråga som återkommer. Hur mycket hänger det på våra vanor och hur mycket hänger det på ny teknik och politik? Det skulle liksom vara skönast om det inte var vanorna som var så avgörande.

Så synd då att den här statistiken intill finns. Den visar att det inte är någon idé att vänta på ny teknik. För den är redan här. Men används inte. Energianvändningen i nybyggda hus sjunker dessutom inte längre utan ökar och närmar sig användningen i de gamla.

Vad säger det om vanor och ny teknik? Kanske att det inte är så tokigt att börja sila myggen för att man ska bli varse kamelerna.

Under veckan ska vi:

Jaga ett solkigt sällskap av eltjuvar.

Ta reda på vilket byggsätt och vilken uppvärmning som påverkar klimatet minst. Är det viktigare med energifönster än pelletspanna eller tvärtom?

Se hur nya byggregler tvingar fram tofflorna och berätta om lokala initiativ som gör skillnad.

Träffa Micke Myhr i Brunflo, en av de fem klimatbantarna.

Klimatpanelen för att se vilka tips de fick den dagen de mötte Sveriges allra bästa energirådgivare, vaktmästare Anders D. Andersson och hans kompis Svante från Torvalla.

Anders och Svante jagar också de som glömmer att släcka efter sig. Anders delar dessutom in lysen i olika kategorier; Nyttolyset, myslyset, skrytlyset och slentrianlyset?

Gissa vilket han tycker att man ska släcka först.

Mer läsning

Annons