Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inte grannens uppgift att stoppa brott

– Det pågår ett knivdrama i närheten av ditt hus. Kan du åka dit och kolla?

I oktober blir en man i Messlingen väckt av ett telefonsamtal mitt i natten. Det är polisen som ber honom att agera. Med en klubba i hand går han dit för att göra den insats polisen inte fanns där för att göra. När han kommer till gården ger gärningsmannen självmant upp.

Vanliga medborgare har varken den utbildning som krävs för att hantera situationen eller det legala skyddet. Händelsen är därför väldigt allvarlig. Där rättssäkerheten dessutom flög ut genom fönstret. Offret för knivdramat överlevde lyckligtvis. Och mannen som ombads ingripa är oskadd. Men utgången hade kunnat ha en värre utgång med konsekvenser förbjudna att spekulera i.

Avstånd är en utmaning som den svenska välfärden hanterar allt sämre. Om detta har det berättats tidigare. Hur enskilda medborgare uppmanas eller på eget initiativ agerar för att stoppa gärningsmän. I polisens frånvaro finns en växande risk att grannsamverkan övergår allt mer mot medborgargarden.

I dag är det faktorer som antalet invånare och hur ofta brott sker som avgör polisens bemanning. Brottsligheten är lägre i glesbygden än vad den är i övriga Sverige. Sett till dagens resurstilldelning behöver därför inte polisen prioriteras i Jämtland. Problemet är att resurstilldelningen inte fungerar. Något som gång på gång blir avklätt när allvarliga händelser sker. Till exempel händelserna i Messlingen.

Men händelserna behöver inte bli så allvarliga att ett knivdrama ska stå som exempel. Slagsmål med kniv händer lyckligtvis fortfarande väldigt sällan. I en studie från polisutbildningen i Umeå kan man läsa om hur polisen i Strömsunds kommun. I Strömsund har bemanningen länge minskat och polisstationen möts av rekryteringsproblem. Man har svårt att locka till sig yngre poliser och medelåldern är därför väldigt hög. Poliser vittnar i studien om att den minskade bemanningen skapar problem helgtid. Om den inte blir bättre varnar man för att det riskerar att "bli rena rama vilda western". Den låga bemanningen har fått till följd att ungdomar i Strömsund tappat en del av respekten för polisen vilket skapat obekväma situationer.

Men problemen går att lösa. I första hand handlar det om en utökad resurstilldelning. Vid akuta situationer är bilen en långsam norm. Givet Jämtlands och övriga Norrlands säregna avstånd borde helikopter användas allt mer vid incidenter. Men det kräver utbildning av personal och att en helikopter faktiskt finns på plats.

I en statlig utredning om polisverksamhet på glesbygd föreslår man en ordningsvaktsmodell där ordningsvakter får utökade uppgifter och befogenheter så att man i högre grad kan biträda polisens arbete. Länets riksdagsledamöter har anledning att damma av den gamla utredningen och se ifall det finns skäl att gå vidare med skarpa lagförslag.