Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är inte många unga som gillar vår musik"

En sång om Cryptosporidium och en annan om kulturhusdebatten. Thrash metal-trion Hypertension skriver låttexter med tanke bakom och snart släpper de sitt debutalbum "Primeval Tyrants Prevails".

Ett snabbt, punkigt hårdrockssound är vad de vill komma åt. Det där gamla, skrälliga, så långt bortom all modern musik som möjligt.

– Man måste lära sig att gilla den, säger Axel Holmström, som är trummis i bandet.

– Vi har alltid gillat det gamla och det är det vi vill spela, säger gitarristen August Låsgårdh.

• Vad är skillnaden på er musik och nyare versioner av den?

– Det är som natt och dag. För att gilla vår musik måste man gilla traditionell punk eller hårdrock. Det är inte många unga som gör det, säger August och fortsätter:

– Där är det nästan kört om man inte spelar melodisk nymetall.

I det stora hela tycker han att den musikaliska scenen i Östersunds är väldigt död.

– För något år sedan var det mycket fler band som spelade. Men i dag är det svårt med publik, folk är inte så intresserade av stötta scenen.

Det var sju år sedan som de tre Odensalakillarna började spela ihop och på senare tid har det börjat lossna rejält med spelningar, bland annat på Yrans "Klubbland", och skivsläpp.

I våras släppte de själva en kassett av skivan som de la ut på nätet. Skivbolaget Stormspell records i San Jose hittade materialet och sedan var saken klar. Bolag passar trion som handen i handsken.

– De har jobbat med band som spelar gammal speed-metal och äldre typ av hårdrock, som vi. De har till och med släppt demos från 80-talet med band som släppte plattor, men inte vissa demos officiellt. Det är häftigt, säger August.

• Vad får ni inspirationen till era låtar från?

– Vi försöker blanda det bästa från olika genrer men spelmässigt är vi kanske mest lika Slaughter. Ett annat bra band är Razor från Kanada. De har en låt som heter just "Hypertension" som var inspirationen till vårt bandnamn.

Inspirationen till låttexterna står basisten och sångaren Henrik Låsgårdh för.

– Det är en klyscha att vår typ av band skriver om döden, säger August och Henrik berättar:

– På skivan finns en låt som heter "Pandemic has begun" som handlar om Cryptosporidium. En annan låt på som vi håller på och spelar in nu till nästa skiva handlar om kulturhuset.

• Vågar ni drömma om en karriär endast inom musiken?

– Då har vi valt fel genre, man måste vara realist, säger Henrik.

– Fast jo, det är klart man måste våga drömma, fyller Axel i.

– Vi tycker det är kul att spela, sen är det bara ett plus om folk gillar det, sammanfattar August det hela.

31 januari spelar Hypertension i Tingssalen på Gamla Tingshuset kl. 18.30 och då har bandet med sig sin nysläppta skiva som kommer 29 januari. Förband är Nervvrak och King Malice.