Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte pengarna som styr, men de hjälper till

/

Sportlov är svaret på klimatproblemet. Ge alla sportlov och de kommer att vara nöjda med att bara åka skidor, äta och sova. Att shoppa onödiga prylar som orsakar onödiga utsläpp faller sig lika onaturligt som att ens tänka på en tur till Ikea.

Annons

Jo, jag vet. Skidor, skidglasögon, ryggsäckar, spadar och gore tex-byxor och merinoullsunderställ och fleecevästar och coola vantar, fluorvallor, lipsyl och lavinsonder orsakar också utsläpp. För att inte tala om drivmedel till pistmaskiner och köttdjursuppfödningen till hamburgaren i backen. Och elen till bastuaggregatet.

Sådant gör detta med sammanhang komplicerat.

startade våren 2008 pekade alla tillväxtkurvor rätt upp. Utsläppskurvorna pekade också rätt upp. Förra avsnittet i Klimatserien handlade om prylarna och uppdraget som Klimatpanelen fick var ett köpstopp. Logiskt.

Men sedan kom finanskrisen.

Va bra, kanske någon tror.

Men om lågkonjunkturen gör att många nu avstår att shoppa betyder det också att de avstår att köpa sådant som skulle kunna leda till miljövänligare vanor. Som biogas-bilar till exempel eller en pelletspanna i utbyte mot den gamla oljepannan.

Sådant gör detta med sammanhang komplicerat.

erfarenhet av uppdraget visar att privat finanskris och konsumtion hänger ihop. De som haft ont om pengar har handlat lite eller inget alls.

– Men herregud är det bara pengar som styr?

Så sa en av bantarna, Patrik Zakricksson, när han fick höra att etanolförsäljningen hade gått ned med 80 procent sedan bensinen började bli billig.

Klimatbantarna har hittills visat att det inte alls är bara pengar som styr, men att de hjälper till. Eller som Ilona Lindkvist säger på tal om hennes köpstopp i mellandagsrean: ”Vi tjänade en massa pengar”.

Mer läsning

Annons