Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är klart att vi hade tur"

Solna Vikings hade Jämtland i brygga. Ledde med 71–63 och skulle bara slå in det dödande slaget.
Då sprattlade Jämtland till. Gjorde 12–2 och vann.
– Klart att vi hade tur, säger Torbjörn Gehrke efter 75–73.

Jämtlandscoachen hade massor av känslor i huvuvdet när han försökte sammanfatta årets första segermatch i Ligan.

Han var glad och lättad, men också arg och missnöjd.

– Jag är glad för grabbarna skull. De gav sig aldrig. Men det här duger inte. Vi måste bygga ett spel som håller på den här nivån. I dag hade vi så många saker som bvi borde hantera bättre.

Samtidigt; du, Jesper och Niklas har alla ett förflutet i Solna; då måste det väl kännas härligt att komma tillbaka och vinna?

– Ja, men det är klart att det gör. Mitt kontrakt blev inte förlängt i Solna så på så sätt var det förstås lite skönt. Men jag är inte nöjd eftersom vi inte spelar en bra match.

– Min uppgift är att tala om för killarna att det här duger inte. Vi hade bara två spelare som kom upp i nivå; Andreas (Person) och Jesper (Eliasson).

Person var nyckeln till segern. Hans tredje match med Jämtland blev den överlägset bästa. Han fick gå tunga minuter eftersom Andreas Karlsson var skadad, men det verkade bara göra honom gott.

Han stannade på 22 poäng (varav 4/8 på treorna), 5 assists, 4 steals och 6 returer. Landslagsklass är ordet.

– Det var så mycket som hände där på slutet att jag vet inte vad jag ska säga. Solna hade chansen att vinna, men kastade bort några bollar.

Menar du att ni hade tur som vann?

– Klart att vi hade tur. Men vi tar gärna smulorna som faller. Segern betyder mycket för grabbarna.

Jämtland låg under med 15 poäng som mest ("då var jag bekymrad").

– Det påminde om Umeåmatchen. Vi blev slagna för mycket, var inte på returerna och kom ur position. Vi hade inte kontroll på situationen.

Vad är du mest missnöjd med; lagspelet eller det bristande spelet rent individuellt?

– Vi måste vara snabbare att hitta lösningar på det som motståndarna gör. Nu blev vi passivt. Tyler, till exempel, som fick snabba fouls och blev lamslagen och började bekymra sig för foulsen i stället för att spela sitt vanliga sätt med aggressivitet.

Räddningen blev Andreas Persons inspirerade spel samt krigarviljan.

Hur är det förresten med Andreas; blir han kvar i Jämtland?

– Han har ett avtal till 15 november. Det här är den sista dagen om han ska lämna för internationellt spel. Vår plan är att han ska vara kvar så att Mario kan komma tillbaka i lugn och ro.

Torbjörn Gehrke avslutar med att återigen påpeka att hans segerglädje är grumlad.

– Vi pendlar så kopiöst mycket jämfört med Sundsvallsmatchen och så får det inte vara. Träningarna på onsdag-torsdag blir inte nådiga...

Basketligan, omgång 3

Solna-Jämtland 73–75

23–19, 20–19, 22–19, 8–18

Solna: Serkan Inan 17, Nathan Dawit 16, Tim Schüberg 11, Miguel Montanana 11, Alexander Lindqvist 7, Sigurdur Thorsteinsson 6, Jaron Jamal Jones 5. Jämtland: Andreas Person 22, Jesper Eliasson 16, Trevor Gruis 11, Johan Rönström 7, Niklas Larsson 7, Tyler Peters 6, Mattias Markusson 4, Gustav Hansson 2.

Publik: 704.

Utropstecken!

ANDREAS PERSON

Matchvinnaren och den stora plusfaktorn i Jämtland. Tog härlig revansch på sig själv för två iskalla insatser. Klev fram i slutet där han efter två missade straffkast först tog en steal och sedan satte en blytung trea. 22–6–5 samt 4 steals är grymma siffror.

JESPER ELIASSON

Fortsätter att vara "Mr nyttig". 16+8 och en stabilitet som imponerar. "Makalös" var Gehrkes betyg.

LAGMORALEN

Jämtland var i underläge nästan hela matchen, men fortsatte att kriga. Sista perioden var charmant, där Jämtland gjorde 12–2 på sista 5.43. Vände 63–71 till 75–73.

Frågetecken?

GRUIS OCH PETERS

Vi måste kunna kräva mer av USA-proffsen. 17 poäng ihop är för lite. Returtagningen var dessutom återigen svag från Gruis. Peters kom i foulproblem för tredje matchen i rad och började bekymra sig mer för domarnas nivå än att spela på instinkt.

RETURTAGNINGEN

Vi har hissat varningsflagg förut och det verkar vara rätt. Tillät Solna att ta 14 offensiva returer. Inte godkänt. Totala siffran: 37–41 är okej, inte mer.

Citat

– Jag är glad för grabbarnas skull, men det här duger inte. Vi måste upp flera nivåer till.

Torbjörn Gehrke var glad och lättat, men mycket missnöjd över spelet.

Kommande matcher

Tors 9 okt: LF-Solna. Fre 10 okt: Jämtland-Uppsala, Örebro-Nässjö, Borås-Sundsvall. Lör 11 okt: Södertälje-Umeå.