Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är min uppfattning att Johan Stendahl verkar i bakgrunden"

Mycket tyder på att den omstridde hyresvärden Johan Stendahl är engagerad i Aros Energideklarationer AB och Firma Tea Widéen, som har ansökt om att få starta asylboenden i länet.

Både Michael Sterner, styrelseordförande på Aros Energideklarationer, och Tea Widéen på Firma Tea Widéen/Tea Widéen Fastigheter förnekar att Johan Stendahl är involverad i deras verksamheter. Tea Widéen uppger även att Stendahl bor i Schweiz.

Ing-Mari Eriksson som bor på Häradsvägen i Hammerdal berättar att Johan Stendahl har besökt huset under hösten och då pratat om att det ska bli ett asylboende.

Johan Hermansson är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Sundsvall. Han känner till Aros Energideklarationer AB, som äger fastigheter i Holm, fem mil nordväst om Sundsvall.

– Det handlar om flera "problemfastigheter" där det ofta har varit ägarbyten. Det har ofta kunnat kopplas till samma personer, bland annat Johan Stendahl som har varit med i bakgrunden, säger Johan Hermansson.

Problemen har bland annat handlat om eftersatt underhåll och obetalade avgifter för elektricitet.

Men går det att bevisa att Stendahl ligger bakom Aros?

– Nej, det är ju det som inte går. Han står ju inte på några papper. Men han har kontaktat mig efter att Aros tog över fastigheterna.

Till tidningen Hem & Hyra har Johan Stendahl dementerat att han har kopplingar till Aros Energideklarationer. Men i augusti 2013 kontaktade han alltså Johan Hermansson.

– Han ringer och säger att han ska ordna med saker åt fastigheterna. Det är det som är så konstigt. Jag vet inte om han ringer i eget syfte eller om de andra i bolaget vet om att han ringer.

– Det är min uppfattning att det fortfarande är samma personer som verkar i bakgrunden.

ÖP har vid flera tillfällen försökt att nå Johan Stendahl via telefon och sms samt genom Firma Tea Widéen, Eniros utlandsnummerupplysning och via advokater, utan resultat.

I oktober 2012 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen på 22,5 miljoner kronor. Stendahl anser att föreningen har lämnat felaktiga uppgifter till Hyresnämnden, vilket ledde till att Toboholms fastigheter i Tobo, Tierps kommun, tvångsförvaltades vilket i sin tur ska ha lett till Toboholms konkurs. Rättsprocessen tas upp i Uppsala tingsrätt i slutet av januari 2014.

Även när det gäller Firma Tea Widéen kan Johan Stendahl finnas med i bilden. ÖP har fått uppgifter om att Stendahl har setts vid en fastighet i Jämtland som firman varit intresserad av.

Migrationsverket har också nåtts av uppgiften att Johan Stendahl kan ligga bakom de två aktörerna. Det skriver Björn Andrén, upphandlings- och inköpsstrateg på Migrationsverket, i ett mejl till ÖP.

Verket håller på med en utredning av dem, som ännu inte är klar. Björn Andrén skriver också att Migrationsverket har rätt att dra tillbaka tidigare tilldelningsbeslut, det vill säga, det första ja som en ansökning om asylboende får innan ytterligare kontroller tar vid.

--------------------------

Bakgrund:

Aros Energideklarationer AB äger två fastigheter i Jämtland där de har ansökt om asylboende. Det handlar om en fastighet på Häradsvägen i Hammerdal samt Societetshuset i Mörsil. Båda har tidigare haft Johan Stendahl som hyresvärd, genom bolaget Master Bob Collection, som senare bytte namn till Toboholm Fastigheter AB.

När Toboholm gick i konkurs 2011 köptes husen i Hammerdal och Mörsil först av Fagerhyltan Fastigheter AB, sedan av Svenska Hembygdsfastigheter AB och senast, i somras, av Aros Energideklarationer AB.

Johan Stendahl utsågs 2011 till en av Sveriges mest kritiserade hyresvärdar av tidningen Hem & Hyra, och han har flera bolagskonkurser bakom sig. 2008 försattes han i personlig konkurs. Samtidigt uppgav han att han hade tillgångar utomlands för hundratals miljoner.

Den 2 december 2013 hade Johan Stendahl en total skuld till Kronofogden på drygt 281 miljoner kronor, uppdelat i 70 olika poster. Merparten var skatteskulder.

Från 2006 och framåt har han fått flera fällande domar i Stockholms tingsrätt, bland annat för misshandel och olaga hot samt i ekonomiska ärenden.

Ekobrottsmyndigheten startade i fjol en förundersökning om grovt bokföringsbrott och bokföringsbrott mot honom.

Läs mer:

Vill starta asylboende – men saknar avtal

Flera turer kring asylboenden i Bräcke och Strömsund

Här vill de starta flyktingboende

Migrationsverket utreder företagen