Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är naivt och odemokratiskt"

David Nazarov är kritisk mot myndigheterna. Han anser att de inte fått skydd trots hotbilden. Och det finns en hotbild mot uzbekiska meningsmotståndare som bekräftas av Amnesty, Human Rights Watch och FN, men åtgärderna uteblir.

2005 sköts hundratals demonstranter i Adijan i Uzbekistan ner av statliga styrkor. De överlevande som inte hamnade i fängelse flydde. Efter händelsen införde EU sanktioner mot Uzbekistan med motkravet att regimen slutar kränka mänskliga rättigheter. Men för ett år sedan hävdes sanktionerna. Och situationen för regimkritiker har förvärrats efter att organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter har tvingats ur landet.

– Vi tar inte ställning till sanktioner men har man infört det och villkoren inte uppfyllts så skickar man helt fel signaler om de hävs, säger Elisabeth Löfgren på svenska Amnesty.

Hon tror att en anledning till varför omvärlden inte sätter press på Uzbekistan ligger i ekonomiska intressen. Landet är rikt på råvaror och i kriget mot Afghanistan utgjorde Uzbekistan en naturlig allians.

– Ofta ges mänskliga rättigheter stort utrymme i avtal som skrivs men ibland går handeln före och då verkar det som att man håller för öron och ögon och väljer att inte se, säger Elisabeth Löfgren.

Olika människorättsorganisationer och svenska Utrikesdepartementet rapporterar om grova kränkningar inom landet och vittnesmål berättar om att exiluzbeker lever under hot. Samtidigt upplever David Nazarov att hans familj inte får stöd av svenska myndigheter.

– Vi har fått höra från SÄPO att "om ni lever gömda och inte syns i media så upphör det här", säger han.

De har fått höra samma saker från den uzbekiska säkerhetstjänsten, men med andra motiv. Den svenska polisen vill skydda, den uzbekiska vill sätta munkavel av andra anledningar. Men för David Nazarov är det ett demokratiskt problem.

– Det är ett naivt och odemokratiskt sätt att svara så. De kan inte ställa krav att vi ska ändra vårt sätt att leva, säger han.

David Nazarov hävdar att de inte fått något fysiskt skydd trots hoten. Varken SÄPO eller polismyndigheten kan kommentera specifika fall och inte heller den generella situationen för uzbekerna i Sverige. Men för Amnesty är situationen i stort problematisk.

– Vi har sett flera fall med personer som flyr och vill komma tillbaka efter garantier om säkerhet. Men som ett fall med en kvinna, hon ville komma tillbaka till sin familj men det var inte värt pappret det var skrivet på. Hon greps direkt på flygplatsen, säger Elisabeth Löfgren.

– Vi har sett flera fall med personer som flyr och vill komma tillbaka efter garantier om säkerhet. Men som ett fall med en kvinna, hon ville komma tillbaka till sin familj men garantierna från de uzbekiska myndigheterna var inte värt pappret det var skrivet på. Hon greps direkt på flygplatsen och har torterats i fängelse, säger Elisabeth Löfgren