Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det är osäkert för många bönder om de kan fortsätta

Det jäser av missnöje bland mjölkbönderna i länet. De anser att mjölkpriset är för lågt för att de ska kunna överleva.

I går träffades ett 60-tal av länets runt 200 mjölkbönder för ett stormöte i Lunne bygdegård i Brunflo.

Strax innan mötet fick de reda på att Milko sänker mjölkpriset med 20 öre.

tufft. Det är osäkert om många kan fortsätta efter det här, säger Magnus Svensson, mjölkbonde från Gåxjö.

Trots sänkningen är många villiga att fortsätta kämpa.

– Antingen lämnar man in en konkursansökan till tingsrätten eller så fortsätter man jobba på. För mig finns inget alternativ – jag fortsätter jobba på, säger Johannes Karlsson, från Österåsen.

– Vi får se om vi mjölkbönder klarar av det. Framtiden får utvisa om vi klarar av det, säger Lars Jensen från Hallviken.

Under mötet i Brunflo bildades en kommitté som fick namnet Jämtlands bönder.

– Vi ska fortsätta arbetet för att förbättra villkoren för mjölkbönderna. I förlängningen arbetar vi även för att förbättra villkoren i hela Sverige. I dag krigar alla mjölkbönder med varandra och det måste vi få stopp på, säger Daniel Lärkert från Rasten.

Under mötet diskuterade mjölkbönderna flera lösningar. Det handlar om allt från att Milko ska göra en fusion med något annat mejeri eller hitta nya möjligheter att öka sin marknadsandel. Kommittén ska sammanställa förslagen och lämna in en motion till Milko.

– Vi inte ute efter att stjälpa Milko, utan att förbättra villkoren för bönderna. Vi vill träffa vd:n Erik Gumabon och styrelsen för Milko och vi har fått positiva signaler om ett möte, säger Daniel Lärkert.

Det finns mjölkbönder från länet som funderar på att gå över till Norrmejerier. De betalar nämligen mer för mjölken.

– Men vi vet inte om Norrmejerier tar emot oss, säger Johannes Karlsson.

menar att mjölkpriserna måste stiga.

– Om vi höjer mjölkpriset några ören så betyder det väldigt lite för konsumenter men mycket för bönderna. Om vi skulle får mer betalt skulle vi kunna anställa fler. Och vi skulle investera mer vilket skapar jobb åt andra också, säger han.