Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är Skandinaviens gymnastikarena"

2008 togs de första stegen mot en gymnastikarena – nu står den klar:

– Det är som ett paradis, en fantasi, säger Östersundsgymnasternas Jim Salvin när han ser sig om i det han kallar Skandinaviens bästa gymnastikarena.

Annons

Salvin är en av många som varit med på hela resan fram mot helgens invigning. En ganska vinglig resa:

– Det började med ett möte på Folkets hus 2008 då det beslutades att vi skulle vara en prioriterad idrott. Sen kom en finanskris, sen kom ett val och sen dök det upp en orkidé som kunde stoppa bygget.

– Men nu är det klart. Det känns som en fantasi. Det är tack vare lagarbetet mellan Östersundsgymnasterna, Östersunds gymnastikförening, Lits GK och Brunflo GF som det här blev av.

Tillsammans har föreningarna bland annat skakat fram 4,2 miljoner kronor för att ge arenan den sista lilla spetsen. Bland annat golvet, vissa redskap och läktaren har finansierats av de pengar klubbarna sökt och fått från olika fonder och förbund.

Och nu kallar du arenan för Skandinaviens bästa, varför?

– Tittar man på takhöjden, antalet redskap, storleken och på att det är en modern arena så är det den bästa i hela Skandinavien.

Vad betyder den för gymnastikföreningarna i stan?

– Att man kan träna många grupper tillsammans, utan trängsel och utan risker.

– Och på ett par års sikt tror jag att vi har fördubblat antalet medlemmar, så har det gått i Lund och Växjö sedan de fick sina arenor, säger Salvin.

Är ni redo för den ökningen?

– Vi måste ha fler ledare, och alla måste vara utbildade och ha licens, det ska vara säkerhet.

En av flera grupper som kände på de nya redskapen på torsdagskvällen var Östersundsgymnasternas AG3-grupp. Ett gäng på 12-13 tjejer i tioårsåldern som fullkomligt älskar sin nya hemmaarena:

– Vi är jätte, jättenöjda, säger de i mun på varandra.

Vad är bäst?

– Att hänga i en barr och hoppa ner i skumgroparna, Skyler Benninghoff.

– Där gör man inte illa sig hur man än landar.

Även om man landar på huvudet?

– Man skulle kunna landa på huvudet, men jag tror inte att man vill det.

– Men nu törs man prova nya saker, förut fick man vara ganska försiktig, säger Skyler innan hon och de andra i AG3-gruppen gick loss på den nya redskapen.

Bland annat för att träna inför lördagens uppvisning.