Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är synd att de kommer hit och sabbar"

Första stölden skedde någon gång under förra helgen. Natten mot fredagen blev Växtvaruhuset av med ytterligare utrustning från sin publika trädgård.

I måndags upptäckte personalen att filteranläggningen till dammen i trädgården saknades. Natten mot fredagen skedde ytterligare en stöld, denna gång av pumpen och UV-filtret. Sven Björkebaum äger Växtvaruhuset tillsammans med sin bror och trädgården är till för inspiration och rekreation.

– Det är meningen att folk ska kunna ta med sig en picknickkorg och sätta sig här för att njuta, säger han.

Han tror inte att det rör sig om någon liga som har tillskansat sig den otympliga utrustningen.

– Det måste vara någon som bygger någon större dammanläggning. Det är inte saker som med självklarhet är lättsålda för användningsområdet är ganska smalt, säger Sven Björkebaum.

Troligen har de skyldiga använt sig av en bil med släp eller en stor kombi som de backat upp mot baksidan av trädgården. Kvar sitter de slangar som är nedgrävda men de som inte varit det har försvunnit tillsammans med övrig utrustning. Växtvaruhuset har legat på samma plats i Odensala sedan 1984. Genom åren har de utsatts för 14 inbrott och en vandalisering utomhus. De har installerat inbrottslarm i affären. Men det här är något annat, enligt Sven Björkebaum.

– Jag kunde aldrig ha drömt om att det här skulle vara stöldbegärligt. Det är väldigt udda, säger han.

Förhoppningsvis får de ersättning från försäkringsbolaget. Men framför allt tycker Sven Björkebaum att det är synd att någon förstör det som de byggt upp.

– Trädgården är ju inget vi tjänar några pengar på, tvärtom. Det är synd att de kommer hit och sabbar, säger han.

Läs mer:

Trädgårdsmästarens tips: Låt vattenspridaren vara på minst tre till fyra timmar