Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är viktigt att det byggs mer

För oss socialdemokrater är bostäder en av våra kärnfrågor. Det ska vara schyssta boenden till schyssta priser. Problemet är dock välkänt, allt som byggs nytt blir dyrt.

Annons

I Östersunds kommun har Socialdemokraterna tillsammans med majoriteten fått fart på bostadsbyggandet, och vi vill att det ska byggas mer. De senaste fem åren har det byggts 751 bostäder, cirka 150 bostäder per år.

Lägenheter i Östersund och på Frösön. Villor på Frösön, Annersia, Sjömon och Brittsbo. Just nu byggs lägenheter i höghuset, Centralpalatset och Lit.

Färdiga detaljplaner finns för cirka 400 bostäder. Detaljplaner som är på gång innehåller cirka 800 lägenheter, varav cirka 120 på Storsjö Strand.

Det är bra att Östersundshem har många lägenheter med olika hyror, även låga hyror. Men lägenheterna och områdena ska hållas trevliga och schyssta, och det är ju bara genom hyror som det finns pengar till sådant.

Vi måste följa den nya lagstiftningen om avkastningskrav, som tyvärr har införts av den borgerliga regeringen. Alltså att ägaren kräver att bostadsbolaget ska gå med vinst och att allmännyttan inte längre ska vara normgivande för hyrorna.

Östersundshem har fått tio år på sig att kunna nå detta avkastningskrav, pengar som ska gå tillbaka till renoveringar och uppsnyggning av bostäderna genom koncernbidrag.

Dessutom har regeringen lagstiftat om att varje byggobjekt måste bära sina egna kostnader – endast hyrorna i just det bygget ska bekosta allt. Också därför blir hyrorna i nybyggen väldigt höga.

Vi socialdemokrater har inget egenintresse i att höja hyrorna, utan ser att det är bra med olika sorters hyror. Men det är viktigt att det byggs mer bostäder. Östersund är attraktivt och nybyggda lägenheter i staden hyrs ut, trots att det finns lägenheter med mycket lägre hyror.

Om vi ska kunna öka befolkningen så måste det ju finnas någonstans att bo. Och ökad befolkning ger mer skatteintäkter som kan användas till att ge ännu bättre välfärd och samhällsservice.

I våra mindre tätorter borde Östersundshem hitta samarbetspartners lokalt som vill bygga nya flerbostadshus. Boverkets kreditgaranti borde användas, och kommunen borde informera om den. Kommunen borde leta upp tomter där det kan byggas villor eller flerbostadshus.

Sammantaget så har staten ett stort ansvar för bostadsbyggandet, vilket är något de smiter från. Rot-bidrag skulle kunna användas på hyreslägenheter. Det borde också vara mer byggsubvention till student- och ungdomslägenheter.

Trots det, och trots att det är låga hyror i många av Östersundshems lägenheter, så byggs det mycket i Östersund just nu. Det är mycket glädjande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel