Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är viktigt att få utlopp för sina känslor"

– Tänk er att ni är den coolaste förortskillen i New York, ropar Andrea Törnblom till sina danselever när de svischar över dansgolvet.
Hon tog över vd-posten på Dawes dansinstitut i unga år och ser dagligen hur dansen stärker tjejerna.

Annons

Just den här kvällen leder hon gruppen "Hip hop raw" för 13 till 19-åringar och tjejerna övar för en kommande föreställning.

En av dem som deltar är Evelina Lundström, 15 år. Hon har dansat sedan hon var 10 år och trivs.

– Jag tänker på annat än stress och sånt som är jobbigt när jag dansar, säger hon.

Dansläraren och Andrea Törnblom har under sina åtta år som vd sett hur många unga tjejer utvecklas och mår bättre av dansen.

– Det är svårt att nå fram till unga tjejer genom att bara fråga hur de mår eller prata om självförtroende. Det är där dansen kommer in. För genom den jobbar du med självförtroendet på ett annat sätt, du får koncentrera dig på att bättra dig där.

• Tycker du kultur på recept verkar vettigt? Varför?

– Ja, för att många unga mår dåligt i dag. De har stor press på sig. Jag tror att många håller saker inom sig och det är viktigt att få utlopp för sina känslor, vare sig det är ilska eller någon annan känsla. Det kan man få genom dansen.