Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Det är viktigt att ha tålamod med den kreativa processen

– Det är träd, en kossa, spenar, hjortron, blommor, moln, fjäll och sjöar och ­lite annat. Det är Jämtland, helt enkelt.

Annons

När en ny glass från länet skulle få en grafisk profil fick flera reklambyråer lämna in förslag på hur den skulle se ut. Vann gjorde Lena Andersson, som driver den egna reklam- och grafiska designbyrån Olga & Friends.

Det lilla kontoret är målat i vitt och inrett med loppisfynd, Ikea-möbler och designprylar. På den stora anslagstavlan bakom skrivbordet sitter utskrifter på pågående jobb upphängda med häftstift.

För ett år sedan startade den grafiska formgivaren, illustratören och art directorn Lena Andersson eget. Då hade hon funderat på att starta eget i fler år.

– Jag har haft en inkubationstid på att starta eget i 20 år. Jag har velat, men inte vågat riktigt.

När det blev dags att vara föräldraledig med sonen Carl, och arbetsgivaren samtidigt drog ner på folk, bestämde hon sig. Först satt hon i hemmet i Kännåsen och jobbade, i höstas flyttade hon in i ett kontor i gamla brandstationen i Östersund.

Törners, Snö of Sweden och Meraskog är exempel på Lena Anderssons kunder. Hon har även formgivit böcker och bokomslag, senast omslaget till Peter Swedenmarks roman ”En mördare i farfars hus” och den grafiska formen till kokboken ”Kärlek och käk – ur la Stellas skafferi” av Ewa Swedenmark och Annica Wennerström.

– Jag tycker att det är viktigt att lyssna in kunden och arbeta intuitivt, att ha tålamod med den kreativa processen som lite liknar en hund som går flera varv innan den lägger sig på rätt ställe i korgen.

Förutom den nya gräddglassen jobbar Lena Andersson även med en kokbok med tv-kocken Fredric Andersson och en konstbok tillsammans med Kajsa-Tuva Henriksson och Lars Bolin.

Annons