Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är viktigt för en tidning att gräva och plantera

Annons

höll seminarium i Örebro. Jag åkte dit i blötsnö. Inbjudan gav en lite märklig association av att stå bland kollegor och gräva upp potatis ur den svarta jorden på Närkeslätten.

Bilden är ändå inte så tokig. Grävande journalistik är som trädgårdsodling. Du planterar en massa bra artikeluppslag och tips. Kanske skördar du en avslöjande växt ingen hört talas om tidigare.

Då kan du belönas med en guldspade av Grävande Journalister. ÖP nominerades till priset för några år sedan efter granskningen av landstingets konsulter. Guldspaden är en fin utmärkelse för ett viktigt arbete.

För det är en viktig uppgift för media att beskriva hur det egentligen förhåller sig. Utan att vara beroende av att makthavare och andra vill berätta sin version.

fördjupat sig i det jättelika kraftledningsbygget i Västjämtland. I bilder, text och grafik pekar vi på orimligheten i att en företagare av miljöskäl förbjuds köra vessla till Sylarna samtidigt som hundra maskiner går loss på andra sidan fjället. Beslutsfattarna på länsstyrelsen hade uppenbarligen inte tänkt sig den frågeställningen.

Grävandet har fått en särställning, både internt bland oss journalister och i allmänhetens ögon. Jag tycker det svårt att särskilja grävande från det dagliga nyhetsarbetet. Du jobbar metodiskt och gödslar vid rätt tillfälle. ÖP gräver ner små granskningsplantor varje dag. Det är sånt som vi hittar i myndigheternas arkiv eller får tips om. En del blomstrar på bara några timmar, andra tar månader för att växa till sig. Många vissnar bara bort.

Visst blir det också en ganska kul bild. Tänk dig att vår nyhetschef Hanna egentligen jobbar som trädgårdsmästare.

försökte vi avslöja dopningsfusk inför ett OS. Efter mycket arbete visste vi ganska säkert vilka som var dopade men det räckte inte för att publicera. Ingen journalistik, vare sig den kallas granskande eller inte, kan bygga på antydningar, insinuera eller sprida rykten.

Dopningsuppgifterna gick inte att få bekräftade från flera oberoende källor. Reportaget gick ganska obemärkt förbi i nyhetsflödet. Testerna som visade att vi hade rätt kom några veckor senare. Långnäsa, helt enkelt.

Alla som sysslar med trädgårdsodling förstår problemet med grävande journalistik. Jobbet tar tid och slukar resurser men det är svårt att veta vad resultatet blir. Bakom stora avslöjanden ligger ofta väldigt mycket arbete. När media nu i lågkonjunkturen får mindre resurser är det viktigt att prioritera grävandet.

På ÖP väljer vi bort ett och annat bevakningsuppdrag för att i stället fördjupa oss i de mest angelägna frågorna. Om du tycker att något saknas så tänk då på hur länge en riktigt vacker blomma piggar upp hemma på köksbordet.

 

Mer läsning

Annons