Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs ett fungerande djursjukhus även nattetid

/

Annons

För tre år sedan gick vi ut med namninsamling angående om att vi här i Östersund vill ha ett fungerande djursjukhus även nattetid. I april 2006 fick vi 1288 namnunderskrifter, som vi överlämnade till Maria Lundvall på Östersunds djursjukhus. Vi hade hoppats på en förbättring, men inget har hänt, Jo de har satsat pengar på ytligare en klinik, alltså ingen jour.

Deras ord: tagna från www.norrlandsfonden.se:

”Satsningen är en del av Östersunds Djursjukhus vision att bli huvudaktören inom smådjurssjukvården i södra Norrland. Åre Veterinärerna en del av Östersunds Djursjukhus” blir en välutrustad veterinärklinik med möjlighet till bland annat röntgen, laboratorieanalyser och kirurgisk behandling. Den innebär också att de många djurägarna i denna del av Jämtland slipper lång resväg för att få hjälp med smådjurssjukvård.”

Visst får vi åka långt med ett svårt sjukt djur, när det inte finns någon jourverksamhet. Det vore bra om Djursjukhusets ledning kunde diskutera med distriktsveterinärerna om ett samarbete. Vi alla ska väl tänka på djurets bästa. Sveriges djurskyddslag utgår från att vi håller djur i människans tjänst och slår fast att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

De gånger staten ansvarar för hur djurskyddet i Sverige ska organiseras har alltid Svenska kennelklubben i Stockholm pekat på hur glest det är med veterinärer i vissa delar av landet och hur långt det kan vara för att få komma till en jour. Staten avsätter stora belopp för distriktsveterinärorganisationen i landet för att någorlunda uppfylla ett gott djurskydd. Tyvärr koncentreras så gott som alla resurser till jordbrukets djur på bekostnad av sällskapsdjuren. Så vår rekommendation är att vi får tillgång till ett större belopp som ska gå till sällskapsdjuren. Och med de jourpengar som kunden betalar så borde det går runt.

Som det ser ut i dag så får vi åka cirka 40–50 mil tur och retur beroende vart man bor, det känns väl inte seriöst.

Djursjukhuset och distriktsveterinärer borde kunna samarbeta, om det inte blir samarbete, så hoppas vi att någon av er agerar till att det blir en jourverksamhet.

Som det ser ut i dag så har Östersunds djursjukhus öppet 8.00-21.00. Distriktsveterinärerna har öppet dygnet runt, men de har ingen möjlighet till operationer eller röntgen.

Mer läsning

Annons