Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs nya regler för skidsprint

Är det inte dags efter åtta års tävlande att fastställa regler för banans längd, exempelvis 800 meter för damer, 1000 meter för herrar?

Då kanske man kan börja kalla tävlingsformen för sprint. Vad som har hänt de sista åren är att banorna har blivit längre och längre med banlängder på 1600–1700 meter och åktider på tre till fyra minuter. Det motsvarar ett 1500-meterslopp i banlöpning och då kallas det för medeldistans och de kör sina kval, delfinaler och final på olika dagar och då orkar man prestera i finalen.

En så kallad skidsprinter ska köra fyra lopp på tre timmar. Hur mycket snabbhet finns det kvar efter en sådan holmgång för en åkare som satsar enbart på sprint? Som tävlingsupplägget ser ut nu så missgynnas de åkare som gör en renodlad satsning på sprint!

Vilka gynnas av nuvarande upplägg? Det är givetvis de traditionella åkarna när sprintdistanserna blir längre och längre. Det märks väl mest på damsidan i WC-tävlingarna där det är nästan samma åkare som toppar bägge disciplinerna.

Varför inte en radikal förändring när det gäller mästerskapstävlingar? Kör en kvaltävling som förut där de sex bästa går direkt till final och då blir det full fart i kvalet, då blir det snabbhet som belönas.

De resterande åkarna får placeringar efter den tid de har i tidskvalet. För det är trots allt bara tre medaljer som ska fördelas. Avsikten med en förändring är att skapa en rättvisare tävlingsform på vägen fram till finalen utan en massa incidenter. Ett kval och sex finalister.