Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det blev mindre pengar, men samma jobb

– De flesta landsting valde att lägga mer pengar till primärvården, men i Jämtland gjorde man tvärt om. Man skar ner.

Det säger Olof Englund, läkare och medicinsk samordnare för primärvården i Jämtlands län, när han beskriver vad han anser har hänt sedan vårdvalet infördes 2010.

– I praktiken blev det mindre pengar, men samma jobb. Det är en del av orsaken till att primärvården hela tiden ligger back med cirka 20 miljoner kronor.

Olof Englund anser att politikerna tidigare hade en tydligare strävan att bygga ut primärvården i länet, men att det på senare tid blivit en förskjutning av resurserna till sjukhuset. Det är ungefär samma analys som läkarförbundet gör i sin senaste rapport om primärvården. Han anser att det skulle vara bra om resursfördelningen justerades tillbaka mot det läge som gällde för några år sedan.

– En väl utbyggd primärvård avlastar sjukhuset och det ger en billigare sjukvård. Rent krasst kan man säga att primärvården behöver mer resurser för att kunna fullgöra sitt uppdrag. Det sparar dessutom pengar på sjukhuset.