Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir en tuff vinter för Vilhelm

72-årige Vilhelm Nordén från Ytterån lider av kärlkramp.

Det gör att han inte kan vistas utomhus om det är kallare än sex minusgrader.

Därför har han de två senaste vintrarna haft rätt till färdtjänst för att kunna handla, åka till tandläkaren och uträtta andra ärenden.

Inför den här vintern krävdes ett läkarintyg för att färdtjänsten skulle beviljas men från Krokoms hälsocentral har man meddelat att före jul finns det ingen läkare som har tid att skriva ett intyg.

När stafettläkarstoppet infördes gjordes en prioriteringslista för hälsocentralerna och på den kommer läkarintyg mycket långt ned.

– Det här blir väldigt jobbigt för mig. Utan färdtjänst måste jag sitta här hemma om inte en granne ställer upp och skjutsar mig, säger Vilhelm Nordén som när det är varmt utnyttjar busstrafiken när han ska uträtta sina ärenden.

Från den första juli i år är det Regionförbundet i länet som beslutar i frågor som rör färdtjänst i de olika kommunerna.

Men utredningarna inför de olika besluten görs av Länstrafiken.

Inför den nya organisationen skickade kommunerna in sina beslut om färdtjänst och de utredningar som gjorts inan besluten fattats.

– Vi använder komunernas underlag när vi behandlar de olika ärendena. Bara i undantagsfall kräver vi läkarintyg. Men i Vilhelm Nordéns fall fanns ingenting bifogat. Därför måste vi få ett läkarintyg så att vi har något att gå på, säger Mattias Holmlund som är ansvarig för Länstrafikens arbete med färdtjänsten.

Han vill också poängtera att färdtjänsten måste användas på rätt sätt när den är beviljad. Ska man till hälsocentral eller sjukhus är det sjukresor som gäller.

Vilhelm Nordén ska träffa en läkare vid Krokoms hälsocentral under fredagen.

– Jag har frågat om inte den här läkaren kan hjälpa mig med intyget men fått svaret att jag bara får hjälp med det jag sökt för. Man tycker helt enkelt att det blir för dyrt om läkarna ska anv'ända sin tid till att skriva intyg. Samtidigt isolerar man gamla människor som inte tar sig någonstans utan färdtjänst, säger Vilhelm Nordén.