Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det blir fullt fläsk i kyrkan"

Specialbyggd scen och nästan 200 personer i ensemblen. När Östersunds Orkesterförening sätter upp Beethovens 9:e symfoni sparas det inte på krutet.

Annons

Den kallas för den största av dem alla, Beethovens 9:e symfoni från 1824. När Bo Öberg från Östersunds Orkesterförening frågade dirigent Niklas Strandberg om han ville ta sig an uppgiften tvekade han inte.

– Men jag var fullständigt skräckslagen. Det här är liksom kronan på Beethovens verk och mer kanske ett begrepp än något man tar sig an. Men man får bara en chans i livet at göra det här så det är klart att jag sa ja, säger Niklas Strandberg.

Det var för ett år sedan. Nu har Niklas Strandberg, som leder Motettkören och Oratoriekören, arbetat med symfonin i några månader.

– Jag har studerat verket ingående sedan årsskiftet. Det har varit väldigt mycket jobb det senaste halvåret, kan man säga.

Östersunds Orkesterförening valde att fråga Namdal Symfoniorkester i Norge om de ville vara med i projektet. Det ville de, och så ville även körsångare från Nordtröndelag. Sammanlagt handlar det om en svensk-norsk symfoniorkester på 80 personer som framför musiken och en kör på drygt 100 personer. Den stora ensemblen har övat tillsammans i Norge för ett par helger sedan, och i Östersund nu i helgen.

På fredag, 16 maj, framförs symfonin i Namsos i Norge och söndag 18 maj i Östersund i Stora Kyrkan. Estrad Norr är med och arrangerar och har fått bygga en specialgjord scen för att få plats med alla.

– Det mesta jag har gjort är med kanske 60 musiker, så det här blir så klart speciellt, säger Niklas Strandberg och tillägger:

– De som kommer kan förvänta sig att få vara med om något fruktansvärt häftigt, 9:e symfonin är bland annat den enda symfonin någonsin som har med körstämmor. Det kommer bli fullt fläsk i kyrkan.

Cirka 800 personer räknar man får plats sittande i Stora Kyrkan under söndagens konsert.