Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det blir inte livsfarligt att bo i Torvalla

Länet kan få fler poliser när fängelset i Verksmon tas i bruk.
– Vi får inte vara naiva och tro att det inte kommer att påverka oss, säger Håkan Modin operativ chef hos polisen.

Under förra veckan fick polismyndigheten en första föredragning från en risk- och konsekvensanalys med anledning av fängelsebygget. Analysen har gjorts på uppdrag av polismyndigheterna i de fyra nordligaste länen, med länspolismästare Stephen Jerand i spetsen, och blir klar under denna vecka.

Håkan Modin säger att det så långt inte går att dra några entydiga slutsatser om vilka konsekvenser ett fängelsebygge får för det lokala samhället eller för polisen.

– Det finns flera positiva konsekvenser, framför allt arbetstillfällen under byggtiden och efter. Och vi får ett häkte med cirka 30 platser, det är otroligt positivt för oss och ger en oerhört stor verksamhetsnytta.

– De eventuella negativa konsekvenserna är också flera. Det värsta tänkbara scenariot är att får vi ökad grov organiserad brottslighet och att det blir gängkonstellationer som etablerar sig.

– Nu tror jag inte att det kommer att bli så för att de fängelser som byggs i Sverige i dag har en så otrolig säkerhet och är så rymningssäkra, säger Håkan Modin.

, och det bekräftas i analysen, att om något händer så händer det troligen inne på fängelset.

– Det är utifrån det vi måste börja tänka strategiskt och förbereda oss på det som eventuellt kan hända. Vi funderar bland annat på om vi ska begära pengar för att anställa fler poliser och kanske höja kompetensnivån på vår lokala insatsstyrka och öka den numerärt och utrustningsmässigt.

Samverkan med kriminalvården kommer också att vara viktigt, till exempel samövningar och att larmrutiner bestäms.

Håkan Modin tror dock inte att fängelset kommer att påverka polisens dagliga arbete så mycket.

– De som sitter här är ju dömda så det blir ju ingen mer belastning ur den aspekten. Men vi ska inte vara så naiva att vi tror att det inte kommer att påverka oss. Det är en anstalt som tar drygt 200 interner så det är klart att det kommer att visa sig på något sätt.

– Vi kanske måste förstärka spaningsorganisationen så att vi är med i matchen. Vilken typ av kriminalitet som kommer att öka är omöjligt att säga men vi vet ju vad de är dömda för, de som kommer att sitta här.

måste kalkylera med är eventuella rymningar eller rymningsförsök och logistik i samband med förflyttning av häktade och interner.

Med utgångspunkt i rapporten anser Håkan Modin att polismyndigheten i länet måste se till att ha bra beredskap för olika incidenter – utifrån tänkta scenarion.

– Kanske bör vi äska medel för att kunna anställa några poliser till och att vi kanske måste ha råd att köpa in utrustning till flera i den lokala insatsstyrkan som då ska ha särskild träning i att ingripa mot folkmassa eller mot flera individer i farlig situation och mot farlig person.

– Tittar man på det som hänt i fängelsemiljöer i Sverige under senare tid så är det inte så mycket rymningar utan det har varit incidenter inne på anstalterna, med olika grupperingar eller att man tar vårdpersonal i gisslan och ställer krav.

Risk- och konsekvensanalysen har gjorts med anledning av att anstalter ska byggas i Haparanda och Östersund, dessutom ska fängelset Saltvik i Härnösand byggas ut.

i rapporten har hämtats från anstalterna i Hall, Kumla och Härnösand – de har alla funnits många år, Saltvik byggdes på 1800-talet, anstalten i Hall stod klar 1940 och Kumla 1965.

På grund av att jämförelserna gjorts med platser som haft anstalter så länge tycker Håkan Modin är det svårt att utläsa något konkret ur rapporten.

– Det är svårt att säga vad som kom först problemet eller anstalten och man ska inte måla fan på väggen.

– Jag tror absolut inte att det blir livsfarligt att bo i Torvalla nu när det kommer en anstalt. Jag tror inte ens att de som bor i området kommer att märka att det finns en anstalt där. Inte annat än att det blir fler granna i de tomma husen där och att det blir lättare att sälja villa när de anställda vi bo där, säger Håkan Modin.

Risk- och konsekvensanalysen kommer, när den blir färdig, att hemligstämplas.