Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det blir ytterligare ett slag mot glesbygden

Flera politiker i länet oroar sig för att ett förslag i den nya Vattenverksamhetsutredningen ska leda till ett slopande av bygdemedlen. Anledningen till att förslaget finns med i utredningen är att pengarna inte går till det de är menade att göra.

Bygdemedlen ska användas till att reparera och kompensera för det som utbyggnaden av vattenkraft påverkat och förstört i kommunerna. Men idag går pengarna till bland annat bredbandsutbyggnad och upprustning av bygdegårdar.

Av den anledningen tycker utredaren som skrivit rapporten som i dagarna lämnades över till miljöminister Lena Ek att avgiften ska slopas. Men lokala politiker anser att det skulle bli ytterligare ett slag mot glesbygden.

– Vi tycker att det är helt okej att pengarna går till annat i bygderna. Till exempel har man kunnat dra in vatten till hembygdsgården eller satsa på bredbandsutbyggnad. Det är sådant som kan få människor att vilja stanna kvar här, säger Robert Uitto (s).

Han får medhåll av Berit Fält, handläggare på länsstyrelsen.

– Det är eftertraktade pengar och vi ser ju vad de gör ute i bygderna, det är viktiga pengar, säger Berit Fält, handläggare av bygdemedlen på länsstyrelsen.

I Norge går exempelvis delar av skatten tillbaka till kommunerna och många lokala svenska politiker tycker att det ska vara så även i Sverige. Men bygdemedlen är idag den enda återbäringen och därför hoppas Robert Uitto och hans partikamrater att de ska kunna stoppa förslaget innan det ens kommer upp till diskussion i regeringen.

– Det finns inga garantier för att det här inte ska gå igenom. Vi måste ha ett svar, säger han.

Läs också:

30 miljoner kan försvinna från länet

Huggsexa om bygdemedel snart över?

Protesterar mot att bygdemedel går till kommunen

Alla borde betala bygdemedel

Visst finns det behov av bygdemedel

Släng det nya förslaget om bygdemedel i papperskorgen