Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns bara några i Sverige av den här modellen"

När Sören Fjellstedt rullar fram längs vägarna väcker hans ekipage onekligen uppmärksamhet. Han rattar nämligen en Excalibur Phaeton. En handgjord pärla från 1973.
– Det finns bara några i Sverige av den här modellen, säger han stolt.

Annons

Den som till äventyrs sett dockfilmen Flåklypa Grand Prix hajar nog till. Sörens bil liknar väldigt mycket bilen Il Tempo Gigante som förekom i den filmen. Några av bilens kännetecken är de sex utanpåliggande avgasrören och reservhjulen som sitter monterade på bilens sidor. Lägg till detta mycket krom och blänk. Under huven mullrar 250 dragvilliga hästar.

Det var för ett par år sedan som den inbitne bilentusiasten Sören Fjellstedt från Vilhelmina, men numera bosatt i Göteborg, öppnade plånboken och förverkligade sin drömbil.

– I dag har jag blivit bjuden upp till 400 000 kronor för den, men den är absolut inte till salu.

Det är inte bara i Sverige den här utstickande bilen är ovanlig. Under åren 1964 och 1989, när tillverkningen pågick i Milwaukee i USA, gjordes inte mer än 3 188 Excalibur-bilar totalt.

De tillverkades i tre olika modeller. Phaeton, som är den modell Sören Fjellstedt har, är den vanligaste. Sedan den kom i Sörens ägo har den dock modifierats lite.

– Jag har bytt ut ekerfälgarna mot mer praktiska stålfälgar. Men i övrigt tycker jag det är en robust bil som tål det mesta. Jag gillar den råa looken och att ungarna ryms och kan äta glass i den.

Men alla jublade inte när han visade upp sitt nyförvärv första gången.

– Jag har aldrig fått så mycket skäll av min svärmor som då. Varken hon eller min hustru gillade bilköpet. Det finns ju inte plats för något bagage i den, tyckte de.

På hemväg till familjen i Göteborg nyligen passade Sören Fjellstedt på att visa upp bilen på marknaden i Hoting. Då avslöjade då att han nu hade trumfkortet som skulle få både hustrun och svärmor att acceptera bilen när han kom hem.

– Jag har monterat på en dragkrok och köpt en släpvagn. Nu kan vi få med allt bagage när hela familjen är ute och åker, berättade han nöjt. Och när det är dags för årets Old Car Meeting i Hoting dyker han upp här igen.

– Självklart. Det är ju här vi bilentusiaster trivs.