Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns en plats för alla"

Det här är Zhiwar Rashid. Han är medlem i organisationen Ingen människa är illegal.

– Vi tror att världen är en plats för alla och det finns ingen människa som kan vara illegal, säger han.

Du kanske har sett dem på stadens gator. Nu före jul har de stått vid Stjärntorget och sålt hamburgare och sjungit julsånger, och när den stora demonstrationen mot nazismen tågade genom Östersund för någon vecka sedan fanns de med i första ledet. Några unga människor som visar engagemang.

De jobbar i det tysta, men vill gärna synas.

– Vi vill stärka vår organisation, och därför är det bra om vi syns. Vi är helt ideella och de flesta av våra medlemmar är socionomstuderande på universitetet. Vi gör det på vår fritid. Men vi vill gärna att fler blir medlemmar, säger Zhiwar.

Vad är ambitionen?

– Det är att hjälpa papperslösa människor. Just nu är vårt fokus på att försörja en enda familj, som lever gömd i länet, säger Zhiwar.

Vad är drivkraften?

– Vi tror inte att någon människa kan vara illegal och att det finns en plats för alla. Det grundläggande måste vara mänskliga rättigheter, oavsett, och det kan du skriva med röd text. Men så är det inte i dag.

Och så berättar Zhiwar att det finns mellan 20 000 och 30 000 människor i Sverige i dag som lever utanför systemet, som inte har några rättigheter över huvud taget.

– De är människor av kött och blod, men har inga som helst rättigheter. Men trots att de lever som de gör i vårt land, så finns det något som är än mer eländigt i deras hemländer, som de fruktar att återvända till. Det är ju inte så att de är på semester i vårt land precis.

Hur har dessa människor det i vårt land?

– De blir ofta utnyttjade och har ju inget som helst skydd.

Så det är där någonstans Ingen människa är illegal, kommer in i bilden?

– Ja, för om lagen och staten kan vända sig emot dessa människor, då behövs det människor som finns till för den gruppen människor som är så marginaliserad. Det handlar om ren medmänsklighet, och det spelar ingen roll om en människa har ett papper eller inte. Alla borde ändå ha rätt till boende och sjukvård. Och man ska inte bli diskriminerad för sin hudfärg.

Ingen människa är illegal startade för 14 år sedan i Stockholm och Göteborg. I Östersund har den funnits i ett par år och drivs av unga studenter. Det hela fick fart när några av dem lyssnade till ett föredrag på skolan som hölls av studentprästen Rut Törnqvist.

– Vi var några som redan då jobbade med flyktingar i Östersund och när vi lyssnade till henne, och hon berättade om den här organisationen insåg vi att vi ville göra något. Så vi frågade henne vad vi kunde göra och fick hjälp att få kontakt med Ingen människa är illegal.

Så fick de kontakt, och stöttning, och så startade organisationen i Östersund. De har ingen styrelse, och alla beslut tas i konsensus mellan medlemmarna.

– Det är en platt organisation och det har hittills fungerat bra. Det är aldrig några bråk inom gruppen.

Hur politisk är gruppen?

– Den är inte partibunden på något sätt. Här finns folk från centerpartiet, socialdemokraterna och moderaterna bland annat. Vissa är mer aktiva än andra förstås, men det beror på hur man är i sin utbildning. En del kan vara inne i sina praktikperioder och då blir det av naturliga skäl mindre engagemang, säger Zhiwar.

Vad jobbar ni med just för tillfället?

– Det är främst två saker, vi har direktkontakt med gömda flyktingar och vi hjälper en specifik familj. Dessutom är det en del av gruppen som jobbar med insamling och aktiviteter.

Nu före jul har organisationen stått på Stjärntorget och sålt hamburgare till förmån för en familj som lever gömd i länet.

– Vi vill stärka vår organisation, och därför är det bra om vi syns, säger Zhinwar Rashid som är medlem i Ingen människa är illegal.

Artikeln kommer från 100% Östersund.