Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns inga ekonomiska, pedagogiska, miljömässiga eller ideologiska skäl för att lägga ned Ope skola

Handläggningen av Ope skola måste sakna motstycke i Sverige. Bara en sådan sak som att barn och -utbildningsnämnden (Boun) kommer ut till Ope skola och säger att det är problem eftersom det finns för många barn. En för många helt obegriplig tanke, de flesta kommuner i Norrlands inland skulle jubla över detta.

Vi har visat på forskning som stödjer att en liten skola ger bättre resultat och tryggare medborgare. Vi har frågat vad den pedagogiska tanken är med stordrift. Men detta har vi inte fått något svar på.

Björn Sandal säger i tv att motivet är att man inte kan elda för kråkorna. Vi har visat genom enkäter och listor att 75 procent av föräldrarna inte kommer att skicka sina barn till hänvisningsskolan utan väljer andra, privata alternativ. De tomma platserna i Torvalla kommer alltså att förbli tomma.

Björn Sandal säger att det inte finns medel för investeringar. Något uppdrag att räkna på lägsta möjliga investeringsvolym har tjänstemännen inte fått. Vi har visat att konsekvensen av att försöka slippa en investering som kostar 400 000 kronor per år är att utgiften till friskolorna kommer att kosta 4 miljoner kronor årligen. Detta är en ren förlustaffär.

Att eleverna ska köras till andra skolor bli en ökad miljöbelastning för miljökommunen Östersund motsvarande att årligen köra 1,5 varv runt jordklotet. Det finns alltså ingen miljövinst i detta.

Ope skola är byggd på 1930-talet med en tillbyggnad på 1960-talet, den bör inte ha något bokfört värde. Att stänga den och tappa eleverna gör att det blir färre elever som de dyra nybyggda skolorna ska slås ut på.

Detta kommer att leda till att lokalhyran per elev blir högre varvid bidragen till friskolorna går upp. Att socialdemokratin i Boun driver barn till friskolorna till ökad kostnad är förvånande. Vi känner inte igen deras ideologi.

Boun:s reglemente talar såväl om dialog som om att man inte har rätt att fatta beslut i denna typ av frågor. Samtidigt har kommunfullmäktige sagt att man ska ta upp frågan om Ope skola vid nästa fullmäktige.

Kommunstyrelsens ordförande har till Ope skolas vänner sagt att det är ett fullmäktigebeslut. Nämnden har alltså satt sig över både kommunstyrelsens ordförande, skyndat sig att fatta ett beslut innan kommunfullmäktige hunnit diskutera det och satt sig över sin skriftliga delegation.

I och med att arenabeslutet blivit framflyttat så har man knappast hunnit aktivera de avsatta investeringsmedlen. Varför är det då så bråttom att man åsidosätter medborgardialogen och de demokratiska spelreglerna? Vi ser inga tidsmässiga argument varför det är så bråttom.

Vi har ställt mängder av frågor, bjudit in nämnden till dialog, bett om att få vara med i processen och mötts av tystnad.

Det finns inga pedagogiska skäl, inga ekonomiska skäl, inga miljömässiga skäl, inga ideologiska skäl, inga tidsskäl och det är inte ens förenligt med kommunallagen och man kommer att ha kvar tomma bänkar. Vad är det frågan om Björn Sandal?

Michael Ellebrink
Ordförande Ope skolas vänner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel