Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns ingen elallergi

Vi sviker de som påstår sig lida av elallergi genom att ge dem en hög bidragspengar men ingen ordentlig utredning.

Varje år delar Socialstyrelsen ut pengar till olika handikapporganisationer, något de även gör till religiösa samfund och ungdomsorganisationer. Staten tillhandahåller de här pengarna för att stödja ett aktivt föreningsliv, som att möjliggöra lobby-arbete. I år, liksom tidigare år, har en rejäl bit av denna kaka gått till organisationen Elöverkänsligas förbund, 1,7 miljoner kronor för att vara exakt. Pengar förbundet använder för att bland annat försöka få sjukhus att införa elfria avdelningar.

Vi får aldrig kompromissa med att den vetenskapliga metoden ska vara den för samhället enda acceptabla bevisföringen.

Det finns ingen studie som tyder på att elöverkänslighet existerar. Dels är det väldigt svårt att påvisa vad i kroppen som skulle kunna påverkas av elektromagnetiska fält, EMF. Dels har man testat personer som säger sig vara överkänsliga.

Testerna visar att de personerna inte var bättre än slumpen på att upptäcka om olika EMF-fält var aktiva. Därför är det problematiskt att staten skänker pengar till en grupp som säger sig lida av en sjukdom som inte finns och som de sedan använder pengarna för att lobba mot myndigheter att ta hänsyn till denna icke-existerande sjukdom. Ett elfritt rum på ett sjukhus är bara en extra kostnad som inte gör någon nytta. Resurserna behövs på annat håll.

Samtidigt ska problematiken med påstådd elöverkänslighet inte avfärdas genom att man hånar och skrattar de som säger sig vara drabbade. Lidandet är inte falskt bara för att den utpekade orsaken är det. Det är ett stort svek mot dessa människor som så uppenbarligen behöver få ordentlig hjälp och bli lyssnade på att staten bara betalar ut pengar och sedan släpper frågan.

Alla medborgare har rätt till en god offentlig vård som lyssnar och utreder ordentligt och inte bara nöjer sig med en påhittad orsak till ohälsa.