Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns många sätt att spara energi på

Att spara energi kan handla om många saker:
Ändrat beteende.
Kunskap.
Rätt utrustning.

Annons

Det finns säkert mycket mer att tänka på och två som funderar mycket kring problematiken är Kent Grenholm och Mikael Malmqvist.

Tillsammans äger de Energi & VVS-huset i Odensala. Den största butiken i sitt slag i Norrland.

Samtidigt driver de också de egna firmorna Norderåsens VVS och Energisystem i Östersund.

Samarbetet blev ett faktum och i oktober 2007 öppnade affären i OnOffs gamla lokaler.

En stor satsning av två rörmokare.

– Båda hade länge funderat på att öppna en butik men tiden har aldrig funnits, säger Kent Grenholm.

Duon anställde Mikael Marklund som sköter butiken och alla inköp.

väldigt komplett verksamhet. Lokalen är på 1875 kvadratmeter varav 875 kvadratmeter är butik. Resten använder vi som lager, verkstad och administration. Vi samarbetar och har så klart blivit effektivare, säger Mikael Malmqvist.

Och verksamheten handlar mycket om energi.

Solvärme, luftvärmepumpar, kaminer, pannor, pellets ... Listan kan göras lång.

– Vi vill kunna mycket om det vi jobbar med. Det gäller att ha kunskap för att kunna ge kunderna rätt råd. Inget hus och ingen kund är den andra lik, säger Kent Grenholm.

Hittills har satsningen gått över förväntan. De tre bolagen omsätter tillsammans 45 miljoner kronor och 35 personer arbetar i företagen.

Solvärme är något som Kenth och Mikael tror på.

– Det är lite för dyra prylar än men det kommer. I somras var det en riktig boom söderut. Åk på Frösön och titta ut över staden. Det finns massor med tak som ligger rätt för solvärme. Här finns en otrolig potential, säger Mikael Malmqvist.

Nu är det mer än de grundläggande delarna i ett energisystem som är intressant.

– Det finns mycket att tänka på. Dagens cirkulationspumpar är väldigt effektiva liksom termostater och mycket annat, säger Mikael Marklund som sköter inköpen till butiken.

Att det här med energi kostar pengar fick de båda företagarna ett handfast besked om när de upptäckte att den nya lokalen krävde 195 000 kilowattimmar per år i el och fjärrvärme.

– Nu har vi själva börjat spara energi. Vi har bland annat släckt 100 lysrör i butiken. Ingen har märkt något men vi sparar en hel del el, säger Kent Grenholm.

Nästa åtgärd blir att byta ut alla spotlights mot nya led-lampor. En enkel åtgärd som beräknas spara 12 500 kilowattimmar elektricitet varje år.