Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns saker som inte syns för ögat"

Den dolda staden, så ska guideboken med minnen kring platser i Östersund med omnejd kallas.

Annons

Kanske är du nyinflyttad och vill ha lite kuriosa kring olika stadsdelar, kanske har du alltid bott här och minns på den gamla goda tiden när ditten var datten och det var hålligång i den nu övergivna lokalen hela natten. Eller så har du bara ett favoritställe som skapat många bilder att lägga i minnesarkivet. Via guideboken Den dolda staden kan återuppleva och ta del av andras Östersundsminnen.

Malin Palmqvist, frilansjournalist, sammanställer nu en bok med just minnen från en stad som bjuder på långt mer än det var och en upptäcker i vardagen. Fram till den 27 oktober kunde en var skriva ned sitt eget minne och skicka in det antingen via den dolda stadens blogg eller via Länstidningens sajt. Boken är planerad att komma ut i december.

Idén med en guidebok fick Malin när hon arbetade med Vinterfestivalen 2010. Då samlade hon, tillsammans med kulturproducenten Christina Svärdström in minnen från Östersunds olika hörn och konstruerade en karta vilken de använde för stadsvandringar. Då skapade de också den dolda stad blogg som fortsättningsvis fylls på med minnen. En del inspiration har Malin funnit hos sångerskan Annika Norlin som gjorde ett liknande projekt kring minnen från Frösöbron.

Tanken om en guidebok fick sedan gro till sig och i våras ansökte Malin om stöd från Länsstyrelsens satsning Kalejdoskop, ett projekt som syftar till att lyfta tysta kulturarv. Malin påminner om att alla minnen är lika viktiga. De synliggör det vi inte ser med blotta ögat.

– Jag ser gärna att det är en spridning både från vilken generation minnena kommer ifrån och vilken typ av minnen det är. Det är minst lika intressant med personliga vardagsminnen som att man minns en större händelse eller förändring.

Malin hoppas på att de känslor som ska komma sig av att slå upp boken är igenkänning och överraskning. Förhoppningen är att så väl den nyinflyttade som den sedan länge bosatte ska kunna ta till sig innehållet.

Vad har berört dig mest med processen?

– Det att människor vill dela med sig, att de vill berätta. Men också när jag fått in oväntade minnen. Jag fick in ett minne från 1927 i ett handskrivet brev, och det är ju roligt.

Vad har du för relation till Östersund? Glöm inte att skicka in ditt eget minne som kan läggas upp i bloggen.