Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns värre miljöbovar i Sylarna än turisttrafiken

Länstyrelsen fattade för några veckor sedan beslut att stoppa den lokala företagaren i Handöl, Börje Jonsson, från att få köra turister till bland annat Sylstationen under vintern. I ett större perspektiv är detta beslut direkt maktmissbruk mot en liten företagare.

Samtidigt pågår cirka 20 kilometer från den sträcka Börje skulle fått trafikera en uppbyggnad av ny kraftlinje mellan Järpströmmen och Norge. Denna uppbyggnad trafikeras sju dagar i veckan av en kontinuerlig helikoptertrafik med tre stora helikoptrar.

Utan att göra en alltför grov beräkning torde den miljöpåverkan som ett helt orört område utan leder utsätts för vad gäller buller, utsläpp samt framtida skada på natur med över 1000 gånger överskrider den påverkan som Börje skulle kunna påverka miljön med sin turisttrafik.

Jag har inget emot att man bygger en ny viktig starkströmsledning men det får vara proportioner på vad som är tillåtet. Den lilla enskilda får inte göra något medan den stora får bete sig hur som helst.

Det rimliga är nu att länstyrelsens handläggare som borde ha handlagt båda ärendena genast ber Börje om ursäkt och omedelbart ger honom tillstånd att trafikera de linjer han tidigare trafikerat.

Det är fullständigt orimligt att störningar på inte ens promillenivå ska förbjudas medan Svenska kraftnät alldeles bredvid under det ljusa dygnet helt oreglerat får trafikera med tre helikoptrar samtidigt.

Om så Börje skulle få ett tillstånd att köra turister under tusen år kommer han ändå inte upp i samma miljöbelastning som pågående kraftlinjeuppbyggnad.