Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det gäller att synas i vinter

Ska du ut och gå eller springa? Glöm då inte att ta på dig reflexer.

– Ha alltid reflexer i varje ytterplagg, säger Göran Westman.

Snöbristen som hittills har varit den här vintern gör att många är ute och går eller springer i stället för att åka skidor. Men det gäller att synas. Reflexer, reflexvästar eller ficklampor kan rädda liv.

Olycksstatistik visar att fotgängare lever farligt, särskilt nu på hösten och vintern när dagarna är korta och mörka. Antalet omkomna i vägtrafiken fortsätter att stiga i år. Värst ser det ut för fotgängare där fler än dubbelt så många har dött jämfört med fjolåret.

– Många av gångtrafikanterna som omkommer i trafiken har inte haft reflex, säger Göran Westman, som är vice ordförande i Familjens Motorklubb, FMK, i Jämtland och Härjedalen.

Reflexer och reflexvästar är ett ganska billigt skydd. Många företag och försäkringsbolag skänker bort det. Annars kostar en reflex någon tia och det går att få en reflexväst för ytterligare några tior.

ÖP Utomhus gjorde ett enkel test. Vi lät Göran Westman ställa sig på en mörk väg. Han fick först stå utan reflex. Sedan tog han på sig reflexer för att sedan ta på sig en reflexväst. Det var en otrolig skillnad, som ni kan se på bilderna här ovanför.

– Enligt undersökningar finns det i genomsnitt 14 reflexer i varje hem. Trotts det är det många som inte använder reflexer. Många hänger reflexer vid ytterdörren för att ta på sig dem när de ska gå ut. Men då är det lätt att glömma dem. Det är mycket bättre att ha dem i fickorna i varje ytterplagg. De tar inte så stor plats, säger han.

Det gäller även att tänka på att insydda reflexer på kläder lätt försämras om dessa tvättas. Göran Westman berättar att det är lätt att kontrollera om reflexerna fungerar genom att använda en ficklampa i ett mörkt rum.

– Reflexer bör även användas på hundar och på barnvagnar, säger han.

Det är minst lika viktigt att ha reflexer på sig även i tätbebyggt område. Många tror att bilens lampor gör att de syns. Men vid möten måste bilisterna blända av vilket gör det svårt att se gångtrafikanter.

– Det är särskilt svårt att se en gångtrafikant som saknar reflexer om bilens vindruta är fuktig eller nerisad, säger Göran Westman.

Han berättar även att är lag på att en sparkstötting ska ha reflex både bakåt och framåt.

– En spark räknas som ett fordon även om man ska färdas på samma sida som gående, säger han.

Bästa stället för en reflex är så långt ner som möjligt på kroppen. Har man en reflexrem är bästa stället nere vid foten.

– Det är bra att ha reflexer på armar och ben efter som de syns mer när man rör på dem. Det är också bra att ha en reflex i ett snöre eftersom reflexen rör sig då och syns mer, säger Göran Westman.

Att ta med sig en ficklampa i fickan är också bra.

– Den kan man ta fram när det kommer en bilist, säger han.