Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går att dämpa priserna

Historiskt rör sig bostadspriser både upp och ner, och den senaste tiden har priserna stigit. Inte minst i Östersund med omnejd har vi sett en stark prisutveckling och en stor efterfrågan.

Många förslag har getts för hur vi ska hålla priserna i schack. En del menar att de vill ha hårdare och dyrare villkor för bostadsköparna. Andra vill införa amorteringskrav, nya lånetak och försämrade ränteavdrag.

Vissa skyller prisökningarna på slopad fastighetsskatt, jobbskatteavdrag och bankernas kreditgivning. Och ibland får fastighetsmäklare en släng av sleven för att priserna trissas upp.

För många är nog de olika förslagen och besluten förvirrande. Sammantaget kanske man kan uppnå en dämpande effekt på prisutvecklingen, men tyvärr kanske det även bidrar till att ingen vågar ta tag i bostadsbyggandet. Vilket är förödande för den enskilde och för samhället.

Bostadsbrist innebär minskad tillväxt. Enbart i Stockholm beräknas bostadsbristen de närmaste 20 åren kosta ungefär 21 miljarder i utebliven tillväxt, enligt en rapport från Swedbank. I Jämtland har vi definitivt inte råd med prisnivåer och tillgång som hämmar tillväxten.

Vi anser att det finns några enkla saker att ta tag i för att få en lugnare och mer stabil prisutveckling på bostadsmarknaden, några exempel:

Gör det möjligt att komma in på bostadsmarknaden.

Vi behöver ett finstämt regelverk som inkluderar amortering, sparande och en helhetssyn på bostadsköparens ekonomi. Bankerna är bra på att bedöma konsumenternas betalningsförmåga och de har säkerhetsmarginaler i boendekalkylerna.

Historiskt har bankerna heller inte förlorat några avsevärda belopp på privatpersoner – om priserna går ner så bor man kvar. Ett lånetak på 85 procent löser inte problemet, det fördyrar bara långivningen för de som behöver låna över taket. Förstagångsköparna, som många gånger är unga, drabbas ofta hårt.

Ändra skattereglerna för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Reavinstskatt, vinstuppskov och höga stämpelskatter bidrar till att många äldre sitter kvar i onödigt stora lägenheter och villor – de kan nästan förlora på att flytta till en mindre bostad. Det är eftertraktade kvadratmetrar för barnfamiljer som behöver större bostadsyta.

Ändra hyresregleringen.

Hyresregleringen för hyreslägenheter infördes 1942, och existerar numera i form av bruksvärdessystemet. I dag fungerar hyresregleringen som en effektiv inlåsningseffekt som försämrar marknadens naturliga funktion.

Skapa enkla och flexibla regler för bostadsbyggande.

Bostadsbyggandet styrs av många saker som inte har med plan- och bygglagen att göra. Inför flexiblare byggregler i hela landet och gör det smidigare att hitta platser att bygga på. Här måste alla hjälpas åt. Ökad konkurrens gör det billigare att bygga. När det byggs lite blir det dyrare.

Pia Sandvik, vd Länsförsäkringar Jämtland

Björn Löfgren, platschef Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Östersund

Lars Rådström, bankchef, Länsförsäkringar Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel