Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går inte att "skapa" jobb

De politiska partierna överbjuder just nu varandra med löften om hundratusentals jobb. Hur skapas ett jobb? Går det att "skapa jobb"? Ungefär som man skapar ett konstverk eller ett musikaliskt stycke från en idé eller en tanke.

Att skapa jobb måste väl i rimlighetens namn te sig som mycket artificiellt. En arbetsgivare har jobb att erbjuda till dem som vill arbeta.

Arbetsgivare är privata företag, statliga verk, kommuner och landsting. Var någonstans i denna samling skulle denna skapelseprocess genomföras och hur?

Ett politiskt parti kan absolut inte utifrån ingenting åstadkomma detta. Det de politiska partierna vill åstadkomma är att skapa någon form av sysselsättning. Vad blir det? Jo, allt från att spela spel till att gräva diken.

Bland vissa människor finns det arbetslöshet oavsett vilka åtgärder som vidtas. Med utbildning skapas arbetskraft, men inte nödvändigtvis arbeten. Uppenbarligen finns det jobb för människor med rätt utbildning, annars vore utbildning meningslös. Trots det har vi arbetslöshet.

Alltså är frågeställningen fel. Det är inte fråga om att "skapa jobb" utan om att utbilda människor till de jobb som finns. Annars blir det som att koka soppa på en spik.

Ingegerd Bergwall

Hålland, Undersåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel