Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går inte att trolla bort Laberos antisemitism

För ett tag sedan gav jag mig själv ett löfte och det är att ryta till varje gång antisemitismen visar sig i det svenska samhället. Löftet gavs efter att jag läst en intervju med en överlevare från förintelsen som bodde i Malmö och nu ångrar att hon inte flyttade till Israel. Anledningen var den ökande antisemitismen i Malmö som till stor del gäller grupper från Mellanöstern. Kort och gott "judehat" som var torftigt maskerat i kritik mot staten Israel vilket gjorde att bland annat Malmös starke man Ilmar Reepalu under flera år kunde vifta bort problemet vilket uppmärksammades av Svenska kommittén mot antisemitism.

Jag får betalt för att driva opinion och därför är det min förbannade skyldighet att påpeka när judehatet visar sig oavsett om det gäller Malmö eller andra områden. Som när det gäller den svenske trollkarlen eller illusionisten Joe Labero som nu har fått den egna showen Inferno i Las Vegas. I en intervju med Expressen 12/2 berättar han om sitt liv i USA och om att det är en pojkdröm som har gått i uppfyllelse: "Jag kom hit som grabb första gången när jag var 16 år och sedan dess har jag alltid velat ha show här. Och nu är det dags.  Det är ingen svensk eller nordbo som gjort det tidigare. Det är sanslöst, skithäftigt".

Det är bara att gratulera Labero till denna framgång och det är uppenbart att han inom sitt eget gebit skriver historia. Men frågan som infinner sig är om han nu har blivit homosexuell, jude eller amerikan för det var i alla fall tidigare vad som enligt Labero krävdes för att få arbeta i Las Vegas. I en intervju med SJ:s tidning Kupé från 5/5 2007 som återges i tidningen Resumé 9 maj samma år skräder han inte orden: "Jag har länge varit nära att få min egen show i Vegas. Men i slutändan tycks det omöjligt - om man inte är homosexuell, jude eller amerikan. Ja, jag vill ju självklart inte låta fördomsfull, jag är bara krass. En blond svensk viking har svårt att hävda sig mot de hierarkier som styr i Vegas - där makten består av judisk businessyndikat, amerikanska dollarmiljonärer och homosexuella artistbokare. Men jag ska dit. För eller senare".

Att han nu uppnått sitt mål är bara att gratulera. Men han har inte velat förklara sitt tidigare uttalande som ger uttryck för en klassisk antisemitism tankefigur om att judar, homosexuella och rika amerikaner skulle samarbeta. Dessutom är det värt att notera att få medier väljer att skriva om detta när de nu nämner hans begynnande karriär i Las Vegas. Expressen hade alla möjligheter att konfrontera Labero när de intervjuade honom men valde istället en ren nöjesvinkel. Troligtvis hade det låtit annorlunda om han inte varit "en blond svensk viking" och om ett muslimskt bildningsförbund hade anlitat honom hade de med rätta fått skarp och berättigad kritik. För vad Labero har gett uttryck för är som sagt klassisk antisemitism och sådant ska skarpt bemötas oavsett var det visar sig.