Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det handlar inte om barnens bästa – utan om att vuxna egoister ska få rätt

Definitionen på ”spara” är den vinst man får genom att utföra en åtgärd gentemot att inte utföra åtgärden räknat på de konkreta fakta man innehar och inte på framtida hypoteser som man inte vet något om. Är själv civilekonom med högsta betyg i matematik och har på egna beräkningar och beräkningar som jag fått av tio olika konsultfirmor inom nationalekonomi, i snitt kommit fram till att besparingarna på att lägga ned byskolorna i Bergs Kommun är cirka 10 miljoner kronor per år, räknat på tomma lokaler. Inga småsummor för en så liten kommun. Räknar man med hyresintäkter på lokalerna från turister, ortsbefolkning med mera blir givetvis besparingarna ännu större.

Bergs kommun står in för ännu en hård svältkur. Minskade skatteintäkter gör att man måste minska sina kostnader med minst 15 miljoner kronor för att klara 2010 års budget. Den försämrade skatteprognosen för 2010 kommer samtidigt som skatteintäkterna för innevarande år också väntas bli lägre än budgeterat. I dagsläget pekar det nu åt nya och omfattande sparåtgärder för att kompensera både årets och nästa års minskade skatteintäkter.

Bergs kommun måste se över allt som de inte är skyldiga att ha i sin verksamhet.

Men om nu inte skolverksamhet kostar några pengar som vissa påstår då kan ju alla frivilliga  föräldrar själva finansiera sina barns skolgång och varför inte bygga lite mer högstadieskolor, simhallar, sporthallar med mera i varenda liten småby? Det kostar ju ändå inget. Vilken affärside.

Om man öppnar sina sinnen och tänker i ett bredare perspektiv och för barnens bästa så finns det många positiva saker med samordnad skolverksamhet. Kalla det samarbete mellan grannbyar och kommungränser för den som vill. Barnens bästa är att gå i skolor med många klasskompisar, kvalitetsundervisning och med ett brett utbud av fritidsaktiviteter som sporthallar, simhallar med mera.

Barn och föräldrar far inte illa av att bli hämtad med skolskjuts som somliga tycks tro. Måste väl var tämligen bekvämt som förälder att slippa skjutsa barnen till skolan.  Titta på barnen i Afrika som springer sisådär en fem mil om dagen till skolan. Skulle det då vara så hemskt med skolskjuts?  Eller vad är problemet (katastrofen) för somliga om en byskola skulle råka läggas ner?

Att barnen saknar klasskompisar det ser vissa föräldrar tydligen bara som en trygghet, ensam är stark. Det är inte frågan om vad som är barnens bästa längre, nu handlar det om att vuxna egoister ska få rätt.