Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det handlar om att visualisera, att se sig själv prestera

Supporterflaggan för Leksands hockeylag har en central plats på Linas tjänsterum. – Den är alltid med, kommenterar hon.

Idrotten har hela tiden varit närvarande i Lina Johanssons Liv. Den är hennes stora intresse. En granne hemma i Leksand släpade med Lina till Åsledens slalombacke och sen var hon fast.

Alpinåkning på skidgymnasiet i Järpen i slutet av 90-talet ledde vidare till skiduniversitetet i Östersund. 2001 reste hon till Tärnaby för att underkasta sig Anjas pappa Anders träning.

– Anja och jag tävlade tillsammans i juniorlandslaget. Jag körde i Europacuplaget och fick faktiskt köra en världscuptävling i Åre också, berättar Lina.

2002 åkte hon till USA för collegestudier på University of Utah i Salt Lake City.

– I USA hade jag nog min största idrottsliga framgång. Jag vann collegemästerskapen säsongen 2002–2003, säger hon stolt och berättar vidare:

– Man har en längre tradition av idrottspsykologi i USA. Mentala tränare ingår i tränarstaben på ett helt annat sätt där än här. Jag saknade själv mentalt stöd i min egen alpina satsning som aktiv och intresserade mig därför för studier i ämnet. Jag ville ge andra den hjälp jag inte fick.

Med en gedigen utbildning i bagaget sökte hon sig tillbaka till Östersund och Mittuniversitetet.

Under OS i Salt Lake City 2002 ansvarade doktor Keith Henschen för den mentala biten i USA:s olympiska lag. Han rekommenderade Lina för Sveriges olympiska kommitté när en ung talang vid namn Charlotte Kalla behövde hjälp.

– Charlotte är en otrolig person. Hon gjorde helt rätt och satte upp ett långsiktigt mål mot OS tre år innan och jobbade mentalt mot det. Många idrottare söker hjälp när de hamnar i en svacka men då jobbar man i uppförsbacke, berättar Lina.

– Det handlar om att skaffa sig verktyg för att hantera tankar och stress. Att visualisera, att se sig själv prestera.

Hur tänker Charlotte Kalla inför ett OS-lopp?

– Hon målar upp olika tänkbara scenarier i huvudet för hur loppet kan utvecklas. När de sedan väl inträffar känner hon sig bekväm i situationen.

Kalla tackade dig och sin nuvarande mentala tränare Lars-Erik Sandler i segerintervjuerna efter OS-guldet. Känner du dig delaktig i guldet?

– Jag tror och hoppas att jag varit till hjälp med den mentala biten.

Anja Pärson kraschade våldsamt på störtloppet men körde till sig ett OS-brons dagen efter. Hur klarar hon av det mentalt?

– Anja har en väldigt stark vilja i kombination med en stark tro på sig själv. Hon ser till att se det positiva i situationen. Hon intalar sig att hon har presterat bra på OS förut och känner sig bekväm med inramningen.

– Det kan absolut vara en fördel att ha tidigare erfarenheter från ett så stort evenemang som ett OS ändå är. Känslan är väldigt viktig för en idrottare. Det gäller att se till att ha med sig en positiv känsla till loppet.

– Själv kunde jag hoppa över en inåkning på morgonen bara för att ha med mig den sköna känslan från den perfekta träningen kvällen innan i stället.

Vad rör sig i huvudet på Björn Ferry när han kommer in i ensam ledning inför sista skyttet?

– Han är inte rädd för att misslyckas. Det finns inte. Han har målat upp det här scenariot i huvudet så många gånger och sett fram emot det så att han känner sig bekväm i situationen och kan skjuta avslappnat.

Hur kommer det sig att resultatlistan ibland ser lite annorlunda ut i OS?

– Det stämmer nog att det kan vara fler skrällsegrar på större mästerskap. Jag tror det beror på att vissa åkare inte känner någon press på sig att prestera. De kan åka avslappnat och tekniskt bra medan vissa favoriter å andra sidan spänner sig och inte presterar på topp. På elitnivå är det många som ligger på samma fysiska nivå. Den mentala biten blir helt avgörande.

Går det att använda sig av idrottspsykologi i vardagen?

– Absolut. Stressen vi ser i samhället beror nog mycket på att det ställs för höga krav som vi inte kan leva upp till. Man måste försöka fokusera på det positiva i livet. Ta vara på de små sakerna i vardagen som är bra.

När Lina för åtta månader sedan födde en son var hon väl förberedd.

– Jag hade svårt att visualisera förlossningen i förväg. Barnmorskan märkte att jag var en tävlingsmänniska och hjälpte mig att sätta upp ett tidsmål som jag kunde jobba mot under den tuffa förlossningen. Jag hade faktiskt förväntat mig att prestera bättre, säger Lina med glimten i ögat.

– Men jag klarade i alla fall tidsmålet med tio minuter!