Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det handlar om en tioöring

Det är vad landstingsrådet Robert Uitto tror kommer att bli länsbornas skattehöjning vid eventuellt bildande av en mittregion.

Det är just det där ordet tror som gör hela frågan svävande. Om vi tänker ett samgående med Västernorrland ”som om möjligt har ännu sämre ekonomi än vårt landsting” så är det inte så svårt att räkna ut vart vår tioöring hamnar.

Vi får en skattehöjning och samtidigt en sämre sjukvård. Och det är inte vad vi tror, det är något vi vet. Har det någon gång kommit något bra av att bilda större regioner, kommuner eller unioner? Allt politiskt grundar sig på demokratiska beslut och det är de städer eller länder som har de stora befolkningsunderlagen som vinner på det, det är det som kallas ”centralisering”. Vad har de så kallade ”ytterområdena” i vilken kommun som helst tjänat på centraliseringar? Vi i Jämtland/Härjedalen kommer även denna gång till korta.

Några i den politiska toppen tror att den nya regionen skapar tillväxt och nya arbetstillfällen, men vid ett regionbildande kommer hela tiden Sundsvall dra det längsta strået och vi kommer att tömmas på de arbeten som kräver mer kompetens. Det problemet har vi redan idag, som exempel kan nämnas problemet att få fasta läkare på de mindre hälsocentralerna, de vill ha kollegor med samma kompetens och möjlighet att forska vilket inte kan erbjudas på mindre orter.

Östersunds Hälsocentral kommer det nya namnet på Östersunds lasarett heta och vi kommer att ha ett gäng stafettläkare för dubbla lönen på plats. Vid lite mer kvalificerad sjukvård kan vi åka med IKEA-bussen till Sundsvalls sjukhus och få experthjälp.

Vi kommer vid ett sammangående kanske att öka innevånarantalet i regionen men inte i Jämtland/Härjedalen. Men vi kan vara med och betala till andras framgång, det har vi tränat på i många år.

Vad är det som säger att vi måste tvingas in i regioner? Varför kan inte vi stå på egna ben och heta Region Jämtland/Härjedalen? En konsekvensbeskrivning saknas, var är den? Det känns som detta är en den bekvämaste lösningen, så minsta motståndets lag får råda, och vi ska skynda fram ett beslut.

För landstingets styrande så är det kanske dags att lägga mer krut på att minska administrationen, renodla verksamheten och satsa pengarna på de som utför något. Och för att återgå till tioöringen så kanske den gör mer nytta om vi behåller vårt landsting och vi vet att tioöringen hamnar hos oss.

Hela frågan påminner om retoriken huruvida vi skulle ansluta oss till EU samt euron, de som var positiva till detta skrämde oss med att ”om vi inte går med kommer det gå på tok för oss”, inte i exakta ordalag men undermeningen var denna.

Det är dags att vakna nu! Det här är den viktigaste frågan som vi ställts inför på länge och vi får hoppas att våra förtroendevalda inser allvaret när de lägger sin röst. Vänta med beslut till nästa val törs nog inte Robert Uitto & Co för efter det valet sitter de inte vid rodret.

Roger Jönsson, företagare

Staffan Eriksson, lärare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel