Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det handlar om rättigheter – inte välgörenhet

Östersund och nätverket Europa direkt i Jämtlands län stod värd för en konferens om människohandel (20-21 januari). Ett spektakulärt evenemang med bland annat kungligheter och politiker som skulle upplysa oss om vår tids slaveri. I den politiska debatt som avslutade konferensen deltog alla politiska partier som mer eller mindre reducerade det globala problemet till något som skulle bekämpas med individuell behandling av förövaren och offret, kriminalisering och ett europeiskt FBI. Socionomutbildningen kritiserades hårt för avsaknad av dessa perspektiv.

Debatten avslöjade att dessa politiker saknade kunskap om och insikt i vad socialt arbete inbegriper och står för. Det är anmärkningsvärt att politiker med förtroendeuppdrag inte begriper att socialt arbete inte handlar om att patologisera samhället och framställa globala sociala problem som individuella problem.

Att politiker inom EU:s politik för global utveckling representerar ett sådant synsätt är skrämmande. Den politiska debatten landade i inbördes beundran och saknade strukturella och globala perspektiv. Det pratades om fattigdomsbekämpning och om att det finns fattiga länder som behöver vårt bistånd för att utvecklas. Som om det inte finns strukturella sammanhang som orsak till att en del människor hamnar i prostitution och blir föremål för en hänsynslös trafficking. Politiker rättfärdigade sin flathet genom individualisering av ett strukturellt globalt fenomen.

Socialt arbete är ett sociopolitiskt och globaliserat arbetsfält baserat på principer om mänskliga rättigheter och social rättvisa. Socialt arbete främjar social förändring med syfte att förbättra människors levnadsvillkor individuellt och strukturellt. Här har politiker och EU ett stort ansvar, bland annat för den ojämna fördelningen av resurser i världen.

Vi befinner oss i en tid av globalisering där utvecklingsagendan följer den nyliberala ideologin. Detta innebär många negativa konsekvenser för människor och deras livsvillkor runtom i världen. Detta berördes inte alls i debatten, i stället prisades en patologisk och eurocentrisk utvecklingsagenda som legitimerar rådande maktförhållanden i världen.

Ett vi-och-dom tänkande där Europa ska representera världen och föra alla människors talan behöver ifrågasättas. Vi måste kritiskt granska det egna agerandet i en värld som är uppdelad efter gamla koloniala principer. Den eurocentriska politiken och en ojämn resursfördelning reproducerar socioekonomiska orättvisor som skapar förutsättningar för ökad sexindustri. Vår tids slaveri bygger på maktrelationer i världen som legitimeras av den politik som förs i dag. När konsekvenserna drabbar oss i väst väcker detta engagemang och välgörenhet för utsatta grupper och kvinnor, med drottning Silvia i spetsen.

Att arbeta med globala sociala problem kräver engagerade och kunniga politiker som följer principer om mänskliga rättigheter för alla. Politiker som verkar för strukturella förändringar som hindrar förekomsten av globala sociala problem. Det handlar om rättigheter och inte vår vilja till välgörenhet.

 

Jessica H. Jönsson

Institutionen för socialt arbete Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel