Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det handlar om rättvisa

Annons

Vem värnar om Norrlands inland? Det är en högst befogad fråga inför valet. Karl-Eric Hoflin tar upp fördelningen av vattenkraftens värden. Logiskt vore att fastighetsskatten, liksom i våra grannländer, går till berörda kommuner och regioner, i år ungeför 5,4 miljarder kronor.

Statskassan lägger beslag på hela summan. Jämtlands län levererar över en miljard kronor, varav en halv miljard från Ragunda och de nio kraftverken i Indalsälven.

Att Ragunda och övriga vattenkraftskommuner inte får del av de värden som genereras lokalt är orättvist och ett symptom på kvardröjande centralistiskt och kolonialt tänkande.

Sedan 1999 arbetar Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV) över partigränserna för återföring av vattenkraftsmedel efter förebild från Norge. I dag finns positiva tecken på att stödet för förändring ökar. Motståndet är dock fortfarande starkt centralt, inte minst bland ledande moderater och socialdemokrater.

En rättmätig fördelning av vattenkraftsmedlen är en hjärtefråga för mig. Jag är glad över att Centerpartiet står bakom en regionalisering av fastighetsskatten på vattenkraft, medel som ska fördelas inom respektive län/region.

Dessa resurser skulle ge ett lyft för våra bygder. Den som tvivlar kan åka över gränsen till Tröndelag för att vad det skulle innebära.

För resultat krävs samarbete över partigränserna, men ökat stöd för Centern i årets val skulle sätta kraft bakom kraven.

Jag är beredd att arbeta hårt för en mer rättfärdig fördelning och på så sätt värna region Jämtland Härjedalen och övriga skogslän.

Håkan Larsson (C)

riksdagskandidat och tidigare ordförande för FSV

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel