Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är bara en kosmetisk åtgärd"

Landstingsstyrelsen har beslutat att höja ersättningen till de privata vårdgivarna med 10 kronor per listad patient.

Annons

– Det här är bara en kosmetisk åtgärd, enligt min mening. Orättvisan kvarstår, säger Hans Boberg, läkare och vd för Nya Närvården, som driver hälsocentraler i Hoting, Strömsund och Hammerdal.

Landstingsstyrelsen beslutade häromdagen att höja ersättningen till de privata vårdgivarna för deras IT- och overheadkostnader. Det här är en del i de förändrade hälsovalsreglerna som antagligen kommer att fastställas vid fullmäktigemötet om några veckor. Tidigare var ersättningen 6 kronor per listad patient för den här delen, sedan ändrades den till 20 kronor för att vid styrelsens möte bestämmas till 30 kronor. Centern förespråkade en höjning till 100 kronor och Moderaterna föreslog 70 kronor.

För Nya Närvården innebär höjningen att intäkterna ökar med 50 000 kronor, vilket enligt Hans Boberg inte på långa vägar täcker kostnaderna för den uppkoppling som krävs för att komma åt landstingets journalsystem.

Omarbetningen av Hälsoval Jämtlands län innebär också nya listningsregler och förändrad viktning av den socioekonomiska faktorn. Enligt Hans Boberg förlorar Nya Närvården 1,6 miljoner kronor när de nya bestämmelserna träder i kraft nästa år.

– De här förändringarna slår uteslutande mot oss.

Företagets planer på att etablera en hälsocentral i Östersund är lagda på is och det finns också en osäkerhet om vad som händer med den befintliga verksamheten.

– Jag hoppas innerligt att vi blir kvar, vi måste försöka anpassa oss till de här förändringarna. Jag sätter som min livsuppgift att ta ansvar för vården i min hembygd, säger Boberg.