Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är det som behövs"

Det är sen valborgskväll när nattvandrarna samlas för att ge sig ut på Sveg. Ett tiotal vuxna har mött upp och innan natten är slut ska de ha mött flera ungdomar och hunnit avstyra en misshandel som kunde slutat illa.
– Många blir glada att någon bryr sig, säger Eva-Britt Boij, en av initiativtagarna till nattvandringen.

Det är en kylig kväll och några av nattvandrarna söker skydd i värmen i kyrkan, som håller öppet till två på Valborgsnatten. Ett tiotal vuxna nattvandrare är ute på Sveg för att finnas till hands om något skulle hända. Men först lite kaffe i kyrkan.

Då ramlar ett gäng ungdomar också in, ganska snart efter att majbrasan nere vid Ljusnan falnat. Församlingspedagog Per Rydberg hälsar välkommen. Kyrkan har haft öppen vid stora festhelger under flera år.

– Om det kommer folk så är det bra, då vet vi att vi behövs. Och om det inte kommer någon behövdes vi inte, och det är också bra. Men de ska veta att möjligheten finns, säger han.

Efter fikat så är det dags igen. Nattvandrarna ger sig ut i valborgskvällen och den här gången hänger TH på i hälarna. Det blir en promenad runt centrala Sveg, förbi några lägenheter och hus där man vet att det pågår fester, samt en sväng in på Valborgsdiskot på Mysoxen.

– Vi vill inte vara någon slags polis, då tappar vi förtroendet, säger Bodil Jonsson, en av initiativtagarna.

– Det handlar mer om att finnas till om det är någon som vill prata, eller hjälpa någon som behöver skjuts hem eller ha kontakt med föräldrarna.

Utanför ett hus där det festas kommer många ungdomar fram och vill prata. De frågar vilka nattvandrarna är och vad de gör ute i kvällen. Stämningen är rätt glad men nattvandrarna träffar också några berusade ungdomar som inte har åldern inne. Lite senare svänger en polispatrull förbi men då är det lugnare.

– Det är det här som behövs, fler vuxna ute på byn, säger Rosmarie Wigårde från socialtjänsten. Hon arbetar på Valborgsnatten och följer med nattvandrarna, eftersom hon inte får jobba själv ute på kvällen.

Efter en knapp timme vänder vandrarna tillbaka mot kyrkan. Och går nästan rakt in i ett pågående bråk där tre vuxna män är på god väg att puckla på varandra. Nattvandrarna hjälper till att lugna ner situationen tills polisen kommer.

– Det blev en polisanmälan om misshandel mot en man som knuffat omkull en kille och slagit en annan, säger Ingrid Larsson i polispatrullen som tar hand om målsägarna.

Väl tillbaka i kyrkans värme sammanfattas vandringen. Innan det är dags att ge sig ut för en sista sväng.

– Det kom fram en tjej och berättade om sin kompis som mår dåligt. Men det var ingen som ville ha skjuts hem. Jag tycker ändå att det är många ungdomar som är rediga och sköter sig, säger Bodil Hansson.

Den uppfattningen har också Per Rydberg, som under kvällen tog emot ett nittiotal ungdomar i kyrkan under kvällen.

– De flesta är i 16-årsåldern och den absoluta majoriteten är nyktra, vilket är glädjande, säger han.