Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det här är ett system som vi själva inte vill ha”

Det är ett systemfel hos Skatteverket som gör att Dagmar Kjellberg och andra får betalningsuppmaningar för avlidna.

– Det är jättetråkigt och beklagligt, säger Carina West, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets huvudkontor.

Det är ett systemfel som uppstått i samband med att Skatteverket införde skattekonton 1998 som nu resulterat i att flera personer fått betalningsuppmaningar på avlidna personer. Var 18 månad läser Skatteverket av vilande skattekonton och så fort skulden överstiger 100 kronor skickas uppmaningen ut.

– Vi har tidigare inte haft lagstöd för att kunna avskriva små skulder. Vi har inte kunnat avskriva skulder oavsett om de är en eller två kronor. Vi har länge begärt hos regeringen att få möjligheten att kunna efterskänka de här skulderna, säger Carina West.

Det är många som i likhet med Rune Kjellberg som har avlidit och som haft små skulder på skattekontona där det har tickat på med ränta på ränta. Eftersom Skatteverket inte skickar ut krav på skulder under 100 kronor är det många som inte vet om att det fins en mindre skuld som tickar på. Och anledningen till att skulderna inte preskriberas efter sex år beror på att skulder som understiger 500 kronor inte lämnas in till indrivning vilket gör att det inte blir en preskriptionstid på dem. Det blir en ond cirkel.

– Vi tycker själv att det är tråkigt. Vi känner för de som råkar ut för det. De här inget vi tycker är värt att arbeta med. Det ingår inte i vårt uppdrag, säger West.

Regeringen har nu lagt in en proposition om en ny skatteförfarandelag. Riksdagen ska ta beslut om den i slutet av november. Då får Skatteverket möjlighet att stryka små skulder.

– Förhoppningsvis går det igenom, säger hon.

Lagen ska i så fall träda igenom efter årsskiftet. Därför uppmanar Carina West Dagmar att inte göra någonting.

– Hon behöver inte göra någonting. Vi kommer att efterskänka de här små skulderna – under 2 000 kronor – i februari. Vi ser inte att det ska bli några problem med det, säger Carina West.