Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det här är inget vi tvingar personalen till

"Sommarpaketet" är en av åtgärderna för att säkerställa bemanningen under semesterperioden.

Annons

Bengt Bergqvist (S), ordförande i landstingets personalpolitiska utskott, påpekar att erbjudandet inte ska ses som en kompensation för bristande arbetsmiljö. Det är för att ha en stabil bemanning där en högre andel än förra sommaren är erfarna medarbetare.

– Det är viktigt att vi har rutinerad personal, även under sommaren, för att ha en god kvalitet hela året. Vi ska ha en bra arbetsmiljö och vi har en bra arbetsmiljö, men den kan bli bättre.

Han betonar också att den som vill ha semester under sommaren får det.

– Sommarpaketet är ett erbjudande och en möjlighet, det är inget vi tvingar personalen till.

Inför sommaren kommer landstinget också att anställa personal som ska sköta sängtvätt, transport, kökssysslor med mera. Syftet är att frigöra mer tid för sjukvårdspersonalen så att de helt kan koncentrera sig på vårdarbetet.

– Det är viktigt att alla yrkesgrupper får jobba på toppen av sin kompetens. Det finns till exempel saker som undersköterskor utför som kan utföras av andra, säger Bengt Bergqvist.