Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här är kandidaterna

Någon av Anders W Jonsson, Annie Johansson och Anna-Carin Hatt kommer att bli Centerpartiets nya ledare. Utgångsläget är gott för att partiet ska få en bra och kunnig politiker på posten och ett starkt lag att backa upp. Den öppna valprocess som inletts känns fräsch och framtidsinriktad. Må bästa inspiratör vinna. Och i så fall heter hon Annie Johansson.

För det är avgörande nu, att Centerpartiet får en ledare i bräschen som kan engagera och entusiasmera. Meritlistan talar möjligen för en arbetshäst som Anna-Karin Hatt, som med egna ord ”gått steget bakom Maud Olofsson” i en mängd år. Men nu handlar det om förtroende. Inte om vem som står på tur.

Det är ett minus att Hatt längs den långa promenaden med Olofsson, och sedan i höstas i rollen som IT- och regionminister, gjort litet avtryck. Ett minus som också förstärks av att hon i jämförelse med de karismatiska typerna Jonsson och Johansson framstår som tämligen slätstruken. Mer i klass med Olof Johansson och Lennart Daléus än med de centerledare som mer varaktigt skrivit in sig i samtiden och historieböckerna.

Det behövs en ordförande av typen Fälldin. En person som märks och står fast. År 2011 personiferas denna ledare bäst av den tjugoåttaåriga smålandstjejen Annie Johansson. Hon talar så att folk förstår och kanske ännu viktigare, så att de även vill fortsätta lyssna.

Budskapet hon gav under presskonferensen i går var tydligt. Trygghet, frihet och hållbarhet är den centerpartistiska visionen för Johansson. Särskilt inom trygghets- och välfärdsområdet har partiet en hel del att hämta in.

Det är för övrigt den mångåriga bristen på det här området inom centerpolitiken som gör Kälarnesonen Anders W Jonsson till en lika intressant som tills nyligen helt otippad kandidat. Under alla omständigheter förtjänar han som en klok och kunnig person en mer framskjuten position inom partiet.

Med en bakgrund som barnläkare, sin jordnära framtoning och uppenbara verklighetsförankring kan han bidra starkt till att bättre spegla centerrörelsen humana sida.

Det är dock inte sannolikt att han kommer att göra det i rollen som partiledare, för det är han något för okänd. Det vill säga utanför centerleden.

Och valet av ny partiledare handlar inte om att hitta en företrädare för de väljare som Centerpartiet fortfarande har, utan primärt om att utse en frontfigur som förmår att samla nytt och ökat stöd för de frihetliga, gröna idealen. Ingenjören Anna-Karin Hatt är inte rätt för uppgiften. Men det är utan tvekan inspiratören Annie Johansson.

Vid höstens stämma i Åre faller avgörandet. Det är ett partiledarval lika mycket som ett vägval.